Microsoft esitteli uudet Zunet

Kaarlo Räihä
3. lokakuuta, 2007 7:31

Microsoftin kannettava Zune-mediasoitin on ollut myynnissä Yhdysvalloissa jo lähes vuoden verran ja nyt ensimmäisen sukupolven Zune saa rinnalleen uusia sisaruksia.
Ensimmäinen uutuus on 80 gigatavun kiintolevyllä varustettu malli, jonka nimi on vähemmän yllättäen Zune 80. Kyseessä ei ole vain suuremmalla kiintolevyllä varustettu malli aiemmasta Zunesta, vaan Zune 80 sisältää myös muita uudistuksia edelliseen malliin nähden. Muutoksia on tapahtunut soittimen ulkonäössä ja soittimen ohjaaminen hoidetaan nyt uudella nelisuuntaisella Zune Pad -ohjaimella. Myös näytön koko on kasvanut aikaisemmasta 3 tuumasta uutuuden 3,2 tuumaan.
Zune 80 tulee Yhdysvalloissa myyntiin marraskuussa noin 250 dollarin hintaan ja toistaiseksi soitinta tullaan kauppaamaan ainoastaan mustan värisenä. Kokoa laitteella on 61,1 x 108,2 x 12,9 mm.

Zune 80:n lisäksi Microsoft esitteli myös flash-muistilla varustettuja Zune 4- ja Zune 8 -soittimia. Nimensä mukaisesti Zune 4 sisältää 4 gigatavua flash-muistia ja Zune 8 puolestaan 8 gigatavua flash-muistia. Ominaisuuksiltaan uudet flash-muistilla varustetut versiot vastaavat kiintolevyllisiä malleja, joten myös niillä onnistuu musiikin soittaminen sekä videoiden ja valokuvien katselu. Flash-mallit sisältävät tuttuun tyyliin FM-radion ja WLAN-tuen. Molemmissa malleissa näytön koko on 1,8 tuumaa.
Zune 4- ja Zune 8 -soittimet tulevat myyntiin Yhdysvalloissa marraskuussa ja hintaa Zune 4 -soittimelle tulee noin 150 dollaria ja Zune 8 -soittimelle noin 200 dollaria. Molempia soittimia tulee myyntiin mustan, vaaleanpunaisen, punaisen ja vihreän värisinä. Kokoa pienokaisilla on 41,4 x 91,5 x 8,5 mm.


Myös ohjelmistopuolella on tapahtunut uudistuksia ja tärkein uusi ominaisuus on mahdollisuus siirtää tietokoneelta musiikkia soittimeen WLAN:in kautta, joten soittimia ei tarvitse enää yhdistää tietokoneeseen USB-kaapelilla tiedon siirtämistä varten. Tämän lisäksi Windows Vista Home Premium- ja Windows Vista Ultimate -käyttöjärjestelmien käyttäjät voivat helposti siirtää Windows Media Center -ohjelman avulla tallennetut TV-ohjelmat suoraan soittimeen. Myös musiikin jakamista haitanneita DRM-suojauksia on hiukan löysennetty ja aiemmin käytössä ollut kolmen päivän kuunteluoikeus Zunejen välillä jaetussa musiikissa on poistettu. Kolmen kuuntelukerran rajoitus pysyy kuitenkin edelleen voimassa.
Samalla ensimmäisen sukupolven Zunet saivat uuden nimen ja tästä eteenpäin ne tunnetaan Zune 30 -nimellä. Zune 30 saa tulevaisuudessa ohjelmistopäivityksen, jonka myötä sen ominaisuudet päätyvät vastaavalla tasolle kuin uusissa Zune-soittimissa. Zune 30 ei myöskään poistu myynnistä, mutta sen suositushinta laskee 199 dollariin.
Itse Zunejen lisäksi Microsoft ilmoitti tuovansa DRM-vapaata musiikkia Zune Marketplace -verkkokauppaan ja tarkoituksena on, että Marketplacelle ilmaantuu myyntiin yli miljoona musiikkikappaletta tavallisina MP3-tiedostoina. Tarkempaa ajankohtaa myynnin aloittamiselle tai DRM-vapaan musiikin hinnoittelua ei kuitenkaan paljastettu.
Lähteet:
Gizmodo
Engadget
Microsoft (lehdistötiedote)

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.