Kuluttajat pääsevät hinnoittelemaan Radioheadin uutuuslevyn

Kaarlo Räihä
2. lokakuuta, 2007 10:44

Internetin kautta tapahtunut musiikin jakelu on mullistanut musiikkikauppaa viime vuosina. Vaikka internet tarjoaa useita eri mahdollisuuksia musiikin ostamiselle ja maksamiselle, myyvät internetin suurimmat digitaalisen musiikin verkkokaupat musiikkia yleensä kiinteällä hinnoittelulla, johon kuluttaja ei voi juuri vaikuttaa.
Nyt tuttuun kaavaan on tulossa muutos, kun suosittu brittiyhtye Radiohead julkaisee uuden In Rainbows -albumin tämän kuun 10. päivä. Albumista tulee myyntiin kaksi eri versiota. Ensimmäinen versio on ladattavaksi tarkoitettu albumi, jossa kuuntelija päättää itse mitä hän levystä haluaa maksaa. Pienin mahdollinen maksu on 0,01 puntaa, jonka päälle tosin tulee pankkien perimät maksukulut, jotka ovat noin 0,50 punnan luokkaa. Toistaiseksi levyn voi tilata ennakkoon myös ilmaiseksi laittamalla hinnaksi 0 puntaa. Suurin levystä maksettavissa oleva summa on 99,99 puntaa.
Levyn toinen versio on 40 punnan hintainen paketti, jonka on tarkoitus tulla myyntiin joulukuun 3. päivä ja siihen sisältyy In Rainbows -albumi sekä CD- että LP-levyinä, bonus CD ja muuta oheismateriaalia, kuten kuvia yhtyeestä. Tämän lisäksi 40 punnan pakettiin sisältyy myös oikeus ladata albumin digitaalinen versio.
Radioheadin uusi lähestymistapa saattaa kiinnostaa muitakin artisteja ja yhtyeitä sekä erityisesti levy-yhtiöitä. Jos Radioheadin tapa osoittautuu taloudellisesti kannattavaksi, voivat myös muut suuret nimet siirtyä vastaavaan toimintamalliin. Radioheadin tilanne on kuitenkin tässä suhteessa parempi kuin monella muulla artistilla tai yhtyeellä, sillä yhtye ei ole tällä hetkellä minkään levy-yhtiön listoilla, joten niiden kanssa tehdyt sopimukset eivät rajoita yhtyeen toimia.
Lähteet:
Piraattiliitto
PC World

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.