Amazon avasi DRM-vapaan musiikkikaupan

Kaarlo Räihä
26. syyskuuta, 2007 10:34

Odotettu Amazonin DRM-vapaa musiikkikauppa on vihdoin avattu kaikille, kun kaupan julkinen beta-testaus käynnistyi eilen.
Erityisen Amazonin musiikkikaupasta tekee se, että kaikki kappaleet myydään tavallisina MP3-tiedostoina (256 kbps) ja mukana on musiikkia myös suuriltaa levy-yhtiöiltä. Suurista levy-yhtiöistä ovat mukana EMI ja Universal Music Group ja näiden lisäksi mukana on valtava joukko pieniä ja itsenäisiä levy-yhtiöitä.
Yhteensä palvelun kautta löytyy yli kaksi miljoonaa musiikkikappaletta, joiden hinnoittelu vaihtelee 0,89-0,99 dollarin välillä, jos kappaleet ostaa yksittäisinä. Albumeiden hinnat vaihtelevat 5,99-9,99 dollarin välillä.
DRM-vapaudesta johtuen kappaleita voi ostaa itselleen esim. Windows-, Mac OS X- ja Linux-käyttöjärjestelmillä varustetuilla tietokoneilla. Linuxia käyttävät joutuvat kuitenkin toistaiseksi tyytymään yksittäisiin kappaleisiin, sillä Amazonin musiikkikaupassa levyt pitää ladata erillisellä Amazon MP3 Downloader -ohjelmalla, jonka Linux-versiota ei ole vielä julkaistu.
Tuttuun tyyliin kaupan asiakkaat on rajattu vain Yhdysvalloissa majaileviin kuluttajiin, joten esim. suomalaiset eivät pääse suoraan käsiksi Amazonin tarjontaan. Amazon mainitsee myös, että ostetut kappaleet voi ladata palvelusta vain kerran, joten kappaleista kannattaa ottaa välittömästi varmuuskopiot, jotta mahdollinen kiintolevyn rikkoutuminen ei hävitä musiikkiin uhrattuja rahoja Kankkulan kaivoon. Ostettuja kappaleita ei saa myöskään myydä tai luovuttaa eteenpäin, toisin kuin esim. CD-levyjä.
Lähteet:
Ars Technica
Engadget

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.