Prince vie piraatit oikeuteen

Kaarlo Räihä
14. syyskuuta, 2007 8:55

Pop-muusikkona ja lauluntekijänä tunnettu Prince aikoo haastaa useita tahoja oikeuteen, koska nämä levittävät tai myyvät Princen tekijänoikeuksien alle kuuluvia tuotteita internetin kautta.
Prince on palkannut Britanniassa majailevan Web Sheriff -yrityksen hoitamaan Princen etujen puolustamista. Yritys on poistattanut YouTubesta useita videoita, jotka on tallennettu digikameroilla tai matkapuhelimilla Princen konserteista. Web Sheriffin johtaja John Giacobbi sanoo, että Prince mielestä hänen konserttinsa tulisi muistaa sellaisina kuin ne olivat, eikä huonolaatuisina videokopioina.
Giacobbin mukaan yritys saa poistettua useita videoita päivässä, mutta se ei paljon muuta tilannetta, koska päivässä videosivustoille saattaa tulla jopa 200 uutta videota. Giacobbin sanoo myös, että videosivustot ansaitsevat rahaa näillä tekijänoikeusrikkomuksilla, joka ei ole Princen mukaan hyväksyttävää.
Prince käy myös Pirate Bayn kimppuun ja tätä varten Ruotsista on palkattu asianajajia, joiden tarkoituksena on viedä Pirate Bay oikeuteen. Pirate Bayn Peter Sunde sanoi CNET:ille, ettei hän ole ainakaan toistaiseksi kuullut mistään oikeushaasteesta mitään. Sunde sanoi myös, että Web Sheriffin mahdolliset yhteydenotot sähköpostilla päätyvät roskapostisuodattimen uhriksi.
Princen aloittaman ajojahti ei rajoitu pelkästään musiikkiin ja videoihin, sillä tulilinjalla on myös suosittu eBay-verkkohuutokauppa, jossa myydään Princen nimen alla mm. väärennettyjä käsilaukkuja. eBayn edustaja Hani Durzy vakuutti, että piraattituotteilla ei ole asiaa eBaylle. Durzy sanoi eBayn auttavan Princeä ja hänen edustajiaan, jotta piraattituotteet saadaan pois eBayn listoilta. Giacobbin mukaan oikeudellisiin toimiin on lähdetty sen takia, ettei Prince voi mitenkään suojella oikeuksiaan eBaylla.
Prince on useiden vuosien ajan ollut tarkka tekijänoikeuksistaan. Vaikka hänen uutta Planet Earth -albumiaan jaeltiin ilmaiseksi Mail on Sunday -lehden kylkiäisenä kesällä, ei hän ole missään vaiheessa luopunut tekijänoikeuksistaan. 1990-luvulla Prince taisteli kiivaasti levy-yhtiö Warner Brothersin kanssa omien kappaleidensa tekijänoikeuksista.
Lähteet:
CNET News
BBC News

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.