Kiinalle oma CH-DVD-teräväpiirtolevy

Kaarlo Räihä
11. syyskuuta, 2007 15:51

Vaikka länsimaissa jännitetään lähinnä Blu-rayn ja HD DVD:n välisen formaattisodan lopputulosta, on Aasiassa kilpailu teräväpiirtolevyjen herruudesta tiukempaa. Uusin kilpailija on Kiinasta tuleva China High Definition DVD (CH-DVD), jonka ovat kehittäneet yhteistyössä Optical Memory National Engineering Research Center (OMNERC) ja HD DVD -levyjen standardoinnista vastaava DVD Forum. CH-DVD:n mainostamista ja edustamista varten on perustettu erillinen China High Definition DVD Industry Association (CHDA), jonka tarkoituksena on saada mahdollisimman paljon sisällöntuottajia ja laitevalmistajia mukaan ensi vuonna tapahtuvaan julkaisuun.
CH-DVD on rakennettu HD DVD -formaatin päälle, jonka myötä CH-DVD-soittimet ja asemat toistavat myös HD DVD -levyjä. CH-DVD-levyihin on lisätty kuitenkin mahdollisuus käyttää parempaa kopiointisuojausta, jonka vuoksi CH-DVD-levyt eivät toistu HD DVD -soittimissa.
Ensimmäiset soittimet ja elokuvat on tarkoitus tuoda myyntiin ennen ensi kesän Pekingin olympialaisia. Tällä hetkellä soitinten tai elokuvien hinnoista ei ole kerrottu mitään, mutta todennäköisesti kyseessä on hintansa puolesta kilpailukykyinen ratkaisu Kiinan markkinoille ja samalla soittimia saattaa päätyä myös Kiinan ulkopuolelle, koska soittimet toistavat myös HD DVD -elokuvia.
Lähteet:
Muropaketti
Screen Digest
DailyTech

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.