DivX vie Universalin oikeuteen

Kaarlo Räihä
10. syyskuuta, 2007 15:51

DivX-videoista ja Stage6-videopalvelusta tuttu DivX, Inc. haastaa musiikkijätti Universal Music Groupin oikeuteen.
Juttu liittyy Yhdysvaltojen DMCA-lakiin ja Stage6-videopalveluun. Universalin mukaan DivX rikkoo Universalin tekijänoikeuksia Stage6:n avulla, jossa videoiden taustalla soi Universalin omistamaa musiikkia. Tämän musiikin hyödyntäminen ilmaiseksi tuo DivX:lle Universalin mukaan taloudellista hyötyä.
DivX on tietoinen palvelun kautta tapahtuvista tekijänoikeusrikoksista, mutta DivX:n mukaan DMCA-laki suojelee yritystä, kunhan tekijänoikeuksia rikkovat videot poistetaan tekijänoikeuden haltijan pyynnöstä. DivX haluaakin nyt asiasta selkeyttä oikeuslaitoksen kautta, sillä DivX:n mukaan Universal ei ole toimittanut yritykselle videoiden poistopyyntöjä, vaan Universal yrittää kiristää yritykseltä rahaa pakollisten tekijänoikeuskorvauksien muodossa.
Tapaus muistuttaa Viacomin ja YouTuben välistä oikeusjuttua, sillä erotuksella että videosivusto vie mediajätin oikeuteen. DivX:n mukaan yritys on poistanut tekijänoikeutta rikkovat videot tekijänoikeuden haltijoiden pyynnöstä ja tämän lisäksi DivX estää täysin samojen videoiden lähettämisen palveluun uudelleen.
Tällä hetkellä ei ole varmuutta siitä suojeleeko DMCA-laki videosivustoja, sillä DMCA-lakia tehdessä sen tarkoitus oli suojella internet-operaattoreita käyttäjien tekemiltä tekijänoikeusrikoksilta, eikä lakia säädettäessä pohdittu tulevaisuuden mahdollisesti tuomia ongelmia lain tulkintaan.
Universal Music Groupin johtoportaaseen kuuluva Peter LoFrumento on ihmeissään DivX:n ratkaisusta, sillä LoFrumenton mukaan Universal tarjosi DivX:lle aiemmin sopimusta, jonka myötä tekijänoikeudellisista ongelmista olisi päästy eroon.
Lähteet:
Ars Technica
Heise

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.