Microsoftin Silverlight uunista ulos

Kaarlo Räihä
5. syyskuuta, 2007 11:20

Microsoftin kehittelemä kilpailija Adoben Flash-multimediatekniikalle on päässyt ensimmäiseen viralliseen julkaisuunsa, kun Microsoft julkaisi tänään 1.0-version Silverlight-ajoympäristöstä.
Silverlight 1.0 on tällä hetkellä saatavilla sekä Windows- (XP ja Vista) että Mac OS X -käyttöjärjestelmille ja Moonlight-nimellä kulkeva Linux-versio on tällä hetkellä työn alla ja sitä kehittää Microsoftin kanssa yhteistyössä Novell. Windowsissa Silverlight toimii sekä Internet Explorer- että Firefox-selaimilla ja tämän lisäksi Opera-selaimen omistajat pääsevät lähiaikoina Silverlightin käyttäjiksi. Mac OS X:n puolella virallisesti tuetut selaimet ovat Firefox ja Safari.
Laitteistovaatimuksena on Windowsin suhteen 500 MHz suoritin ja 128 megatavua keskusmuistia. Mac OS X:n kanssa kelpaa 800 MHz Power PC G4 -suoritin tai mikä tahansa Intelin suorittimella varustettu Mac, jossa on vähintään 128 megatavua keskusmuistia.
Silverlightin tärkeimmät käyttökohteet tavalliselle web-surfaajalle ovat netin eri videopalvelut, jotka käyttävät Silverlight-alustaa videoiden näyttämiseen. Näitä ovat mm. Major League Baseball (MLB) ja Media Preview TV.
Silverlight mahdollistaa uuden Flash Playerin tapaan teräväpiirtovideoiden näyttämisen selaimen kautta ja Microsoft tarjoaa Trial-versiota Expression Encoder -ohjelmasta, jonka avulla omia videoita voi muuntaa Silverlightin ymmärtämään muotoon ja katsella täten web-selaimella.
Vaikka Microsoftin Silverlight kilpailee ominaisuuksiensa puolesta Adoben Flashin kanssa, tulee kilpailu markkinaosuuksista kuitenkin olemaan erittäin haastavaa, sillä Adobella on useiden vuosien etumatka markkinoilla.
Lähteet:
ITviikko
ScottGu's Blog

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.