YouTube sopimukseen brittimuusikoita edustavan MCPS-PRS Alliancen kanssa

Kaarlo Räihä
31. elokuuta, 2007 19:40

Videosivusto YouTube on neuvotellut viime aikoina eri tekijänoikeusjärjestöjen ja mediajättien kanssa videoiden ja musiikin tekijänoikeuksista. Nyt YouTube on päässyt sopimukseen brittiläisen MCPS-PRS Alliancen kanssa, joka huolehtii brittiläisten säveltäjien, laulunkirjoittajien ja musiikin kustantajien tekijänoikeuksista.
MCPS-PRS Alliance edustaa noin 50 000 eri tahoa ja henkilöä, joiden tuotantoa voidaan tulevaisuudessa käyttää laillisesti YouTubessa. MCPS-PRS Alliance hallinnoi noin kymmenen miljoonan eri musiikkikappaleen tekijänoikeuksia.
YouTube ei saanut sopimusta ilmaiseksi, vaan se maksaa MCPS-PRS Alliancelle tietyn summan rahaa, jonka MCPS-PRS Alliance jakaa artisteilleen sen mukaan, miten niiden musiikkia käytetään YouTuben videoissa. MCPS-PRS Alliance ei aio käydä kaikkia YouTuben videoita läpi tämän takia, vaan tarkoitus on seurata suosituimpien videoiden tilannetta ja tehdä päätökset tämän pohjalta. Osapuolet eivät kuitenkaan paljastaneet kuinka paljon YouTube maksaa MCPS-PRS Alliancelle korvauksia, mutta arvioiden mukaan kyseessä on kymmenien miljoonien dollareiden arvoinen sopimus.
Sopimus on merkittävä YouTubelle, sillä kyseessä on ensimmäinen pysyvä sopimus suuren tekijänoikeusjärjestön kanssa. Sopimus saattaa myös toimia puolustuskeinona tulevassa oikeudenkäynnissä, jossa useat mediajätit ja tekijänoikeusjärjestöt koettavat todistaa YouTuben syyllisyyttä tekijänoikeusrikoksiin.
Lähteet:
Digitoday
Ars Technica
New York Times

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.