Suomessa jaettiin uusi P2P-tuomio

Lauri Jämsä
30. elokuuta, 2007 16:57

Ruoveteläinen 34-vuotias mies on tuomittu korvauksiin ja sakkoihin tekijänoikeusrikoksesta. Tampereen käräjäoikeus langetti miehelle musiikin ja elokuvien lataamisesta 25 päiväsakkoa, joista kertyi yhteensä noin 550 euroa. Lisäksi oikeudenhaltijoille maksettavista korvauksista ja oikeudenkäyntikuluista kertyi lisää maksettavaa 4 500 euron edestä.
Tuomittu mies levitti Direct Connect -verkossa lähes tuhatta musiikkikappaletta ja -videota sekä noin 80 elokuvaa. Mies myönsi toiminnan, mutta ei sanojensa mukaan tiennyt sitä laittomaksi.
Oikeudenhaltijoiden mukaan Direct Connect -vertaisverkossa jaettu musiikki oli suurelta osin suomalaista tuotantoa. Elokuviin ja televisiosarjoihin lukeutuivat esimerkiksi Kummeli-jaksot sekä Uuno Turhapuro -elokuvat. Syyttäjän mukaan miehen jakamia tiedostoja haettiin hänen koneeltaan noin 130 gigatavun edestä.
Oikeudenhaltijoita tapauksessa edusti Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus (TTVK). TTVK:n lakimies Jaana Pihkala on tyytyväinen käräjäoikeuden tuomioon, joka on samassa linjassa uuden tekijänoikeuslain kanssa.
"Yksi lainmuutoksen tarkoituksista oli puuttua vertaisverkkojen laittomaan käyttöön. Viimeistään tämän tuomion myötä lainsäätäjän viestin pitäisi olla kaikille selvä: tämän tyyppistä laitonta toimintaa ei siedetä eikä se kannata. Uusia tutkintapyyntöjä jätetään lähiaikoina", kertoo Pihkala.
Nykylain mukaan nettipiratismista voi seurata maksimissaan kahden vuoden vankeusrangaistus, vaikka tekoon ei liittyisi hyötymis- tai ansiotarkoitusta.

Lähteet:
TTVK
Tietokone

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.