Topfield-digiboksien maahantuoja rikkoi lakia

Kaarlo Räihä
28. elokuuta, 2007 12:26

Kilpailuvirasto on julkaissut päätöksensä ns. Topfield-jupakasta ja Kilpailuviraston mukaan Topfield-digibokseja maahantuovan Kjaerulff 1 Oyn toiminta on ollut kilpailunrajoituslain vastaista.
Kilpailuviraston mukaan Kjaerulff on ohjannut jälleenmyyjät noudattamaan sen asettamia suositushintoja jakamalla näille sponsorirahaa. Kilpailuviraston päätöksen mukaan Kjaerulffin pitää lopettaa rahojen jakaminen jälleenmyyjille. Kjaerulffille ei kuitenkaan langeteta uhkasakkoa.
"Uhkasakkoa lopettamispäätökselle ei määrätä, vaikka laki sen oikeuttaisi, sillä elinkeinoharjoittaja muutenkin toteuttaa tämän määräyksen" sanoo Markku Tupamäki, joka toimii Kilpailuviraston tutkimuspäällikkönä.
Ensimmäisen kerran Topfield-digiboksien hinnoittelu nousi esiin viime vuoden marraskuussa, jolloin Etelä-Suomen lääninhallitus kiinnitti huomiota laitteiden hinnoitteluun. Tapaus jatkui tämän vuoden puolella, kun Kilpailuvirastoa pyydettiin selvittämään syyllistyykö Kjaerulff ns. määrähinnoitteluun. Kilpailuvirasto sai asian tiimoilta runsaasti yhteydenottoja niin kuluttajilta kuin elinkeinonharjoittajiltakin.
Kilpailuvirastolle asioiden selvittäminen on kuitenkin työlästä ja resurssipulan takia Kilpailuvirasto ei oma-aloitteisesti etsi vastaavia tapauksia, vaan toimiin ryhdytään vasta sen jälkeen, kun asiasta on tullut yhteydenottoja. "Mainosrahakäytäntöjen toteennäyttäminen on usein ongelmallista. Tässä tapauksessa kuitenkin lääninhallituksen tarkastajat kävivät neljässäkymmenessä yrityksessä sekä maahantuojalla, joka itsekin myönsi mainosrahakäytännön" sanoo Tupamäki.
Vasta tulevien viikkojen aikana nähdään, onko Kilpailuviraston päätöksellä vaikutusta Topfield-digiboksien hinnoitteluun.
Lähteet:
Taloussanomat
Markkinointi&Mainonta

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.