YouTube-video toi sakkoja 15-vuotiaalle

Kaarlo Räihä
24. elokuuta, 2007 17:38

Nurmeksen käräjäoikeus on tuominnut 15-vuotiaan lieksalaisen koulupojan 90 euron sakkoihin, koska poika laittoi naisopettajaa loukanneen videon YouTube-palveluun. Sakkojen lisäksi opettaja saa korvauksia 800 euroa ja tämän lisäksi oikeus määräsi pojan maksamaan opettajan oikeudenkäyntikuluja 2200 euron edestä.
Opettaja vaati 2 000 euron korvauksia väliaikaisesta haitasta ja henkisistä kärsimyksistä, mutta korvauksia soviteltiin alaspäin pojan nuoren iän vuoksi. Syyttäjä vaati lehtorin lauluesityksen videoineelle ja julki laittaneelle nuorukaiselle rangaistusta kunnianloukkauksesta ja muutamia kymmeniä päiväsakkoja. Poika myönsi oikeudessa laittaneensa videon YouTubeen, mutta ei myöntänyt syyllistyneensä rikokseen. Pojan asianajaja esittikin, ettei poikaa tuomittaisi rangaistukseen.
Tapaus sai alkunsa vappuna, jolloin poika kuvasi lehtorin lauluesiintymisestä videon koulun vappujuhlassa, jonka hän sitten laittoi suositulle YouTube-sivustolle kaikkien katsottavaksi. Video laitettiin YouTubeen "Karaoke of the mental hospital" -otsikolla ja videon kuvaukseksi poika laittoi "Here's a lunatic singing at the karaoke of the mental hospital. Very nice sound, don't you agree?" -tekstin.
Käräjäoikeuden mukaan kyseessä oli valheellinen tieto tai ainakin vihjaus opettajan terveydentilasta, joka aiheutti opettajalle vahinkoa ja kärsimystä. Oikeuden mukaan videota ei myöskään oltu tarkoitettu viranhoidon arvosteluun, eikä kyseessä ole yleisesti hyväksyttävä parodia, jotka molemmat kuuluisivat sananvapauden piiriin. Opettaja on kärsinyt videon takia unihäiriöistä, ajoittaisesta ahdistuneisuudesta ja lievistä masennusoireista.
Kyseinen video ehdittiin katsoa YouTubesta yli 600 kertaa ennen sen poistamista.
Lähteet:
MTV3
Iltalehti

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.