The Simpsons Movie -elokuvan australialainen nettilevittäjä jäi kiinni

Kaarlo Räihä
21. elokuuta, 2007 23:40

The Simpsons Movie -elokuvan ensimmäisen luvattoman internet-kopion tehnyt australialainen mies pidätettiin viime viikon loppupuolella ja nyt häntä odottaa jopa viiden vuoden vankeustuomio tekijänoikeusrikoksesta.
21-vuotias mies kuvasi elokuvan heinäkuun 26. päivä matkapuhelimensa avulla elokuvateatterista, jonka jälkeen hän laittoi elokuvan jakeluun P2P-verkkojen avulla.
Tekijänoikeusjärjestöt osasivat odottaa elokuvan nettikopioita ja tekijöitä ruvettiin jäljittämään välittömästi, kun ensimmäiset kopiot ilmaantuivat P2P-verkkoihin. Australian poliisin, paikallisen tekijänoikeusjärjestön (Australian Federation Against Copyright Theft) ja Twentieth Century Foxin yhteistyön myötä miehen henkilöllisyys saatiin lopulta selville, jonka jälkeen poliisi teki ratsian miehen kotiin ja pidätti tämän.
Australialaisen miehen huonolaatuinen versio levisi internetissä nopeasti ja muutamassa päivässä sitä oli ladattu yli 110 000 kertaa. Huonosta laadusta huolimatta elokuvasta julkaistiin uusi versio, jossa elokuvan ääniraita oli korvattu ranskankielisellä ääniraidalla.
Elokuvien kuvaaminen matkapuhelimilla on yleistynyt Australiassa ja AFACT:in johtaja Adrianne Pecoticin mukaan viimeisen kuuden viikon aikana poliisin tietoon on tullut seitsemän tapausta, joissa elokuvaa on kuvattu luvattomasti elokuvateatterissa. Yli puolessa näistä tapauksista on rikoksentekovälineenä ollut matkapuhelin.
Miehen henkilöllisyyttä ei ole toistaiseksi paljastettu, mutta miehen oikeudenkäynnin pitäisi alkaa lokakuussa. Toistaiseksi on myös epäselvää miten tapausta tutkineet tahot lopulta saivat selvitettyä miehen henkilöllisyyden.
Lähteet:
eFluxMedia
Ars Technica

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.