BBC:n iPlayer suututtaa internet-operaattoreita

Kaarlo Räihä
15. elokuuta, 2007 11:40

BBC:n viime kuun lopulla avaama iPlayer-videopalvelu on tuonut valituksia Isossa-Britanniassa toimivilta internet-operaattoreilta.
Ongelma on iPlayerin toiminta, sillä ohjelma on P2P-pohjainen, joten operaattoreiden mukaan se kuormittaa huomattavasti verkkoa ja täten heikentää verkon toimintakykyä.
Internet-operaattori Tiscali on ilmoittanut, että heidän on pakko päivittää pian verkkoaan, jos tilanne ei muutu. Tämä tietää tavallisesti joko lisää kustannuksia asiakkaille tai sitten asiakkaiden mahdollisuutta käyttää iPlayeriä tullaan rajoittamaan.
BBC:n kohdalla on kuitenkin ehdotettu sitä, että BBC maksaisi verkon parantamisesta ja käytöstä koituvat kustannukset. Vastaavaa käytäntöä on mietitty jo Yhdysvalloissa, jossa asia on kuitenkin herättänyt runsaasti keskustelua, sillä maksullisuuden myötä internetin eri sivustot ja palvelut eivät enää olisi tasa-arvoisia keskenään.
iPlayerin tuomat ongelmat eivät ole vielä kriittisiä, sillä iPlayer ei ole vielä kaikille avoin palvelu, vaan sen käyttäjämääriä on ainakin toistaiseksi rajoitettu. BBC ei aio kuitenkaan rajoittaa palvelun käyttäjämääriä ikuisesti, joten asiaan on löydyttävä joku ratkaisu. Ongelma ei koske ainoastaan BBC:tä ja Isoa-Britanniaa, sillä IPTV:n suosion uskotaan kolminkertaistuvan Länsi-Euroopassa seuraavan kolmen vuoden aikana, joten tulevaisuudessa ongelmat vain pahenevat, jos niille ei löydetä ratkaisua.
JupiterResearchin analyytikko Ian Fogg sanoo, että ongelma näkyy erityisesti Euroopassa, jossa hintatietoiset kuluttajat ovat painaneet internet-operaattoreiden katteet todella alas. Tämän vuoksi operaattoreilla ei ole juuri varoja päivittää verkkoaan. Fogg mainitsee myös, että monet operaattorit tarjoavat omia IPTV-ratkaisujaan, joten kilpailijoiden verkkoa kuormittavaa toimintaa ei tästä syystä katsella hyvällä.
Lähteet:
BBC News
E-Commerce News

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.