Kilpailuviraston päätös Topfield-jupakasta vielä tämän kuun aikana

Kaarlo Räihä
10. elokuuta, 2007 17:25

Kilpailuvirasto on selvittänyt useamman kuukauden ajan sitä onko Topfield-digibokseja maahantuova Kjaerulff 1 Oy syyllistynyt ns. määrähinnoitteluun ja nyt Kilpailuvirasto on luvannut julkaista tuomionsa vielä tämän kuun aikana.
Kilpailuvirasto on saanut Kjaerulff 1 Oyn toiminnasta useita valituksia, joiden mukaan Kjaerulff 1 Oy on pyrkinyt määräämään hinnan, jolla kauppiaat saavat Topfieldin digibokseja myydä asiakkailleen. Kyseistä toimintaa sanotaan määrähinnoitteluksi ja sen avulla pyritään estämään kauppojen hintakilpailu, jotta tuotteen hinta ei laskisi.
Kjaerulff 1 Oyn markkinointijohtaja Jani Rokalan mukaan yritys ei ole syyllistynyt mihinkään laittomaan ja Rokalan mukaan tapauksen taustalla on kilpailevan tahon pieni kiusanteko. "Topfield on markkinajohtaja, ja laitteita myydään kaikissa kaupoissa. Emme me pysty hintaa valvomaan, se on täysin mahdotonta. Jos sellaisia keinoja on, niin kerro ihmeessä. Suositushinnat voimme kyllä antaa" sanoo Rokala.
Kilpailuvirastolle tilanteesta on valittanut mm. Verkkokauppa.com, jonka toimitusjohtaja Samuli Seppälä on törmännyt myös aikaisemmin toimintaan, jossa maahantuoja ei ole suostunut myymään heille suoraan tuotteita, koska Verkkokauppa.com ei ole suostunut noudattamaan maahantuojan asettamia hintoja. "Kaikki valmistajat eivät halua antaa meille laitteitaan myyntiin, koska me myymme netissä. Se ei kuitenkaan ole syy, jonka takia joku voi kieltäytyä myymästä meille tavaraa" sanoo Seppälä.
Rokalan mukaan kauppojen edullisempi hintataso ei kuitenkaan ole syy siihen, ettei Kjaerulff 1 Oy ole aloittanut yhteistyötä kyseisten yritysten kanssa. "Meille valintakriteereinä ovat esimerkiksi riittävän hyvät puitteet ja osaava henkilökunta, jotta liike olisi tuotteiden arvon mukainen" sanoo Rokala.
Kilpailuviraston kartelliryhmän johtajan Kirsi Leivo tähdentää, että maahantuoja saa valita ne kauppiaat, joille se tuotteitaan myy. "Kilpailuvirasto voi puuttua määrähinnoitteluun, mutta muuten valmistajalla ja tukkurilla on vapaus valita jälleenmyyjänsä" sanoo Leivo.
Topfield-digiboksien hinnoittelu nousi ensimmäisen kerran julkisuuteen huhtikuussa, jolloin Kilpailuvirastoa pyydettiin selvittämään rikkooko Kjaerulff 1 Oyn toiminta kilpailurajoituslakia.
Lähteet:
Taloussanomat
Tietokone

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.