YouTubea viedään jälleen oikeuteen

Kaarlo Räihä
8. elokuuta, 2007 9:29

Suosittu videosivusto YouTube on jälleen ongelmissa tekijänoikeuksien kanssa ja tällä kertaa YouTuben ovat haastaneet oikeuteen Veikkausliiga ja The National Musical Publishers' Association (NMPA).
NMPA edustaa yhdysvaltalaisia musiikin julkaisijoita ja yhtiön edustajan mukaan YouTube ei maksa korvauksia NMPA:n edustamille artisteille ja laulun tekijöille, kun heidän musiikkiaan käytetään YouTubessa esiintyvissä videoissa.
NMPA liittyy mukaan aiemmin nostettuun haasteeseen, jossa ovat mukana Bourne & Co ja Englannin Valioliiga. Veikkausliiga liittyy myös samaan joukkokanteeseen, jolle on myös olemassa internet-sivusto YouTubeClassAction.com.
Veikkausliigan kilpailupäällikkö Peter Lundströmin mukaan kyse ei ole rahasta, vaan periaatteista. "Järkevästi ajateltuna on sitä parempi, mitä enemmän meitä näkyy maailmalla. Mutta kolikon toinen puoli on tasan se, että nekin otteet, mitä Veikkausliigan peleistä löytyy YouTubesta, rikkovat yksinoikeussääntöjämme ja -määräyksiämme. Periaatteellinen näkökulma on meillä hyvin voimakas" sanoo Lundström. "Emme ole lähteneet kanteeseen mukaan sillä mielellä, että saisimme suunnattoman määrän miljoonia tileillemme. Mutta kyllä meidänkin oikeuksiamme on rikottu" jatkaa Lundström.
Veikkausliiga mietti oikeusjuttua jo aikaisemmin, kun Englannin Valioliiga halusi muitakin jalkapalloliigoja mukaan haasteeseen, mutta silloin oikeustaistelu olisi tullut liian kalliiksi Veikkausliigalle. Tilanne on kuitenkin nyt muuttunut, kun joukkokannetta ajava lakifirma on luvannut, että mahdollinen oikeustappio ei tuo kuluja osapuolille.
YouTube on onnistunut keräämään lyhyessä ajassa useita oikeusjuttuja, joiden käsittelyt oikeudessa ovat vielä kesken. Jos oikeus toteaa, että Yhdysvaltojen DMCA-laki ei suojaa YouTuben kaltaisia videosivustoja, tulevat vastaavat oikeusjutut ruuhkauttamaan oikeuslaitosta Yhdysvalloissa.
Lähteet:
Digitoday
BBC News

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.