Mod-piirejä takavarikoitu Yhdysvalloissa

Kaarlo Räihä
2. elokuuta, 2007 11:44

Yhdysvaltain maahanmuutto- ja tullilainvalvontavirasto on tehnyt useita iskuja mod-piirejä myyvien henkilöiden ja kauppojen tiloihin.
Iskuja tehtiin kuudessatoista osavaltiossa ja kyseessä on suurin koskaan tehty isku mod-piirejä kauppaavia tahoja vastaan. Iskun tarkempia tuloksia ei ole kuitenkaan paljastettu, koska kaikki jutut ovat vielä tutkinnan alla.
Virastoa tutkinnoissa auttoivat Microsoft, Nintendo ja Entertainment Software Association (ESA). Kaikki tahot myös kiittävät viranomaisia erinomaisesta toiminnasta, jonka avulla piraattikopioiden tuomia tappioita saadaan pienennettyä.
Nintendon lehdistötiedotteen mukaan Nintendo menetti piratismin takia 762 miljoonan dollarin tulot vuonna 2006. ESA:n mukaan piratismi aiheuttaa peliteollisuudelle ainakin kolmen miljardin dollarin tappiot vuosittain.
Vaikka mod-piirejä voi käyttää myös kotikutoisten ohjelmien ja oman markkina-alueen ulkopuolelta tuotujen pelien pelaamiseen, ovat mod-piirit laittomia Yhdysvalloissa. Yhdysvaltojen DMCA-laki kieltää kopiosuojauksien kiertoon tarkoitettujen laitteiden myynnin, maahantuonnin ja valmistamisen.
Piirejä kaupanneet henkilöt voivat joutua maksamaan jopa satojen tuhansien dollarien korvaukset, jos heidän todetaan rikkoneen lakia. Toistaiseksi ei ole tietoa siitä, että ovatko kauppiaat myyneet mod-piirien ohella myös pelien piraattikopioita vai onko myynnissä ollut pelkästään mod-piirejä.
Lähteet:
ITviikko
BetaNews
ice.gov
Xbox-Scene.com

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.