P2P-lataaminen suosittua Isossa-Britanniassa

Kaarlo Räihä
31. heinäkuuta, 2007 5:20

Kuluttajien mediamieltymyksiä tutkiva Entertainment Media Research ja tekijänoikeudellisia lakiasioita hoitava Olswang ovat hiljattain tutkineet brittien mieltymyksiä siitä miten ja mistä he lataavat musiikkinsa.
Tutkimukseen haastatelluista briteistä noin 43 prosenttia ilmoitti lataavansa musiikkia luvattomasti P2P-verkoista. Viime vuonna vastaava luku oli 36 prosenttia ja vuonna 2005 40 prosenttia. Miehistä 47 prosenttia kertoi lataavansa musiikkia luvatta ja naisista puolestaan 40 prosenttia. Miesten kohdalla vastaava luku oli edellisenä vuotena 43 prosenttia ja naisten kohdalla 29 prosenttia.
Perustelut laittomalle lataamiselle esim. iTunesin käyttämisen sijaan olivat selvät. Ylivoimaisesti suurin syy on P2P-verkkojen hintataso ja musiikin ilmaisuus oli tärkeää lähes kaikille. Toinen merkittävä tekijä oli musiikin hyvät valikoimat P2P-verkoissa.
Monet vastaajat kertoivat myös lataavansa enemmän musiikkia tulevaisuudessa ja yhä useammat käyttäjät eivät juuri enää pelkää mahdollisia oikeustoimia, joita tekijänoikeuksien rikkominen voi heille tuoda. Tänä vuonna mahdollisia oikeudellisia seuraamuksia pelkäsi 33 prosenttia vastaajista, kun edellisenä vuonna vastaava luku oli 42 prosenttia.
Musiikin lataaminen näkyi myös selvästi musiikin ostohalukkuudessa latauspalveluista, sillä 28 prosenttia vastaajista ilmoitti etteivät he ole ostaneet lainkaan musiikkia viimeisen kuuden kuukauden aikana esim. iTunesista. Edellisenä vuotena vastaava luku oli 16 prosenttia. Lataaminen vaikuttaa myös CD-levyjen myyntiin ja vastaajista 14 prosenttia on lakannut ostamasta levyjä kokonaan tai lähes kokonaan lataamisen vuoksi. 30 prosenttia vastaajista kertoi ostavansa aikaisempaa vähemmän levyjä lataamisen vuoksi ja vain kymmenen prosentin kohdalla lataaminen nosti levyjen ostohalukkuutta.
Musiikin lataamisen myötä myös kannettavien mediasoittimien suosio on kasvanut selvästi. 77 prosenttia vastaajista omisti kannettavan mediasoittimen, kun edellisenä vuotena 57 prosenttia vastaajista sanoi samaa. Suosituin mediasoitin oli Applen iPod-tuoteperhe, joiden osuus kannettavien mediasoittimien Ison-Britannian markkinoista on noin 42 prosenttia.
Tutkimusta varten haastateltiin 1 700 brittiä eri puolilta Isoa-Britanniaa. Tutkimuksen tulokset eivät varmasti miellytä levy-yhtiöitä, joiden täytyy nyt kehittää uusia tapoja, joiden avulla musiikin laillinen kauppa saadaan jälleen kasvuun.
Lähteet:
Piraattiliitto
TorrentFreak
Entertainment Media Research (PDF)

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.