BBC:n ohjelmat katsottavissa myös netissä

Kaarlo Räihä
27. heinäkuuta, 2007 15:13

Maailman suurimpana yleisradioyhtiönä tunnettu BBC on avannut pitkään odotetun videopalvelunsa, jonka avulla pystyy seuraamaan monia BBC:n ohjelmia.
BBC:n johtaja Mark Thompsonin mukaan iPlayerin julkaisua on yhtä merkittävä tapahtuma, kuin väri-TV:n julkaisu.
iPlayerin avulla katselijat voivat seurata viimeisen seitsemän päivän ohjelmia eri BBC:n kanavilta. Aivan kaikki TV:stä näkyvät ohjelmat eivät ole katsottavissa internetistä, koska BBC ei ole saanut neuvoteltua jakelusopimuksia kaikkien tahojen kanssa. Tällä hetkellä kuitenkin yli 60 prosenttia TV:ssä näkyvästä materiaalista on katsottavissa myös internetin kautta. Katsottavissa ovat mm. Doctor Who- ja Planet Earth-sarjat.
Tällä hetkellä palvelun käyttö vaatii Windows XP -käyttöjärjestelmän, Windows Media Player 10 tai uudemman mediasoittimen ja Internet Explorer 6.0 tai uudemman selaimen. Tämän lisäksi palvelu on tällä hetkellä beta-testauksessa, johon tarvitaan kutsu, joita jaetaan päivittäin. Suomalaisten täytyy myös käyttää tuttuun tyyliin välityspalvelinta, jos palvelua on tarkoitus käyttää Suomesta, sillä palvelun toimivuus on rajattu Isoon-Britanniaan.
Palvelun Windows-keskeisyys on herättänyt paljon keskustelua jo aikaisemmin. Open Source Consortium (OSC) -ryhmä onkin koettanut tiukasti taistella BBC:tä vastaan tässä asiassa, jotta palvelun sisältö olisi katsottavissa millä tahansa käyttöjärjestelmällä. DRM-suojaukset ovat kuitenkin tällä hetkellä elinehto monelle sisällöntuottajalle, joten palvelussa olevan sisällön määrä laskisi huomattavasti, jos DRM-suojauksista luovuttaisiin.
OSC:n pyynnöt ovat kuitenkin kaikuneet kuuroille korville, joten OSC aikoo valittaa asiasta Euroopan komissiolle. Jos Euroopan komissio ottaa asian käsittelyyn ja toteaa BBC:n toimivan asiassa väärin, vaikuttaa päätös myös muiden yleisradioyhtiöiden toimintaan. Täten esim. Yleisradio voisi olla velvollinen jakelemaan sisältöään muissakin kuin Microsoftin mediaformaateissa.
BBC:n uusi palvelu ei ole kuitenkaan ainoa Britanniassa, sillä mm. paikalliset Channel 4- ja ITV-yhtiöt ovat aloittaneet vastaavan toiminnan jo aikaisemmin. BBC aikoo tulevaisuudessa tukea mm. matkapuhelimia ja kannettavia mediasoittimia, jolloin BBC:n ohjelmia voisi seurata lähes missä tahansa.
Lähteet:
BBC News
Reuters

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.