Dailymotion hävisi oikeudessa

Kaarlo Räihä
27. heinäkuuta, 2007 1:10

Ranskalainen Dailymotion-videosivusto on todettu syylliseksi tekijänoikeusrikokseen Ranskassa. Dailymotionin palvelusta on löytynyt useiden videopalveluiden tapaan tekijänoikeudella suojattua sisältöä, mutta muista videopalveluista poiketen Dailymotion ei poistanut palvelusta löytynyttä Joyeux Noel (Päivä ilman sotaa)-elokuvaa, vaikka elokuvan tuottajat tätä pyysivät.
Elokuvan tuottajat veivät asian oikeuteen, jossa tuomari määräsi, että Dailymotionin pitää maksaa heille korvauksia 23 000 euron edestä ja lisäksi 1 500 euroa jokaiselta päivältä, jona elokuva on katsottavissa palvelun kautta. Tuomarin mukaan Dailymotionin työntekijät olivat hyvin tietoisia siitä, että palvelusta löytyy tekijänoikeudella suojattua materiaalia, jota oli pyydetty poistettavaksi palvelusta, mutta palvelun ylläpito ei reagoinut tilanteeseen mitenkään. Täten Dailymotionia voidaan pitää syyllisenä tekijänoikeusrikokseen.
Dailymotion voi kuitenkin valittaa oikeuden päätöksestä, joten asiasta taisteleminen oikeudessa saattaa vielä jatkua.
Oikeuden päätös ei ota kantaa siihen voivatko videosivustot joutua korvausvelvolliseksi pelkästään sen vuoksi, että niiden tarjonnasta löytyy tekijänoikeudella suojattua materiaalia, jota heillä ei ole oikeutta jakaa. Videosivustot ovat kuitenkin korvausvelvollisia Ranskassa, jos ne eivät poista tekijänoikeudella suojattua materiaalia oikeudenhaltijan pyynnöstä.
Pienille sivustoille asia ei ole ongelmallinen, mutta esim. Dailymotion-sivustolle tulee päivittäin yli 10 000 videota, joten tekijänoikeuksien täydellinen valvonta on hankalaa ja erittäin työlästä. Dailymotion otti tämän vuoksi käyttöönsä Audible Magicin tarjoaman järjestelmän, jonka avulla ainakin audioon kohdistuvia tekijänoikeusloukkauksia saadaan vähennettyä.
Dailymotion on ollut erittäin suosittu, koska palveluun pystyy tallentamaan parempilaatuista videota, kuin moniin muihin palveluihin.
Vastaavat oikeusjutut saattavat yleistyä tulevaisuudessa. Tällä hetkellä suurin huomio kohdistuu Viacomin ja YouTuben väliseen oikeustaisteluun, josta saattaa tulla merkittävä ennakkotapaus Yhdysvalloissa sen suhteen, mitä kaikkea videopalvelut voivat tehdä DMCA-lain suojissa.
Lähde:
The Register

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.