Uusien TV-sarjojen laittomat kopiot kummastuttavat

Kaarlo Räihä
25. heinäkuuta, 2007 19:18

TV-sarjojen jaksoja on voinut ladata internetistä jo useiden vuosien ajan, mutta laillisten ostopaikkojen määrä on yhä vähäinen. Sarjojen laittomat kopiot leviävät nopeasti P2P-verkoissa ja yleensä sarjan jakson voi ladata seuraavana päivänä sen TV-ensi-illasta.
Muutamissa tapauksissa on kuitenkin käynyt niin, että sarjan jakso löytyy internetistä ennen sen ensiesitystä televisiossa. Tunnetuin esimerkki tästä on 24, jonka viimeisimmän tuotantokauden ensimmäisten jaksojen vuotaminen internettiin käynnisti ajojahdin, jossa etsittiin sarjan "vuotajia".
Nyt asia on kuitenkin räjähtänyt käsiin, kun useiden uutuussarjojen jaksoja on ilmaantunut internetiin ennen niiden TV-esitystä. Uusien Chuck-, The Sarah Connor Chronicles-, Pushing Daisies-, Californication- ja Reaper-sarjojen ensimmäiset jaksot löytyvät useiden BitTorrent-trakkereiden valikoimista. Tämän lisäksi levitykseen ovat päässeet myös Weeds-, Brotherhood- ja Dexter-sarjojen uudet jaksot.
Tarjonnan nopea kasvu on herättänyt runsaasti keskustelua siitä, että onko kyseessä TV- ja/tai tuotantoyhtiöiden sissimarkkinointitempaus katsojien houkuttelemiseksi vai onko kyseessä vain yksittäisten vuotojen kasaantuminen lyhyelle aikajaksolle.
TV-yhtiöt jakelevat yleensä arvostelukappaleita kriitikoille, jotka voivat sitten antaa levyjä eteenpäin ja lopulta levyjen sisältö voi täten päätyä internetiin. Tällä hetkellä ei kuitenkaan ole varmuutta siitä, miksi niin useat uutuussarjat löytyvät jo internetistä.
Lähteet:
Piraattiliitto
TorrentFreak

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.