Kotimaan P2P-liikenne kasvussa

Kaarlo Räihä
23. heinäkuuta, 2007 1:51

P2P-liikenteen nykytilasta on esitetty useita erilaisia tilastoja ja arveluja, mutta P2P-liikenteen tarkka osuus internet-liikenteestä on yhä selvittämättä.
Erityisesti tekijänoikeusjärjestöt ja mediajätit ovat sitä mieltä, että tekijänoikeuksien rikkominen on vähentynyt internetissä ja erityisesti P2P-verkoissa. Suomessa laskua perustellaan mm. tekijänoikeuslain muutoksilla ja tiukentuneella valvonnalla, joiden seurauksena on nähty ratsioita ja oikeudenkäyntejä.
Tekijänoikeusjärjestöillä on myös positiivinen kuva tulevaisuudesta. "Näyttää siltä, että piratismin pahin kärki olisi taittunut ja toivottavasti se on pysyvä suunnanmuutos" sanoo Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksen (TTVK) lakimies Jaana Pihkala.
Suomen internet-operaattoreiden yhdistyksen (FICIX) puheenjohtaja Jorma Mellinin sanoo, ettei P2P-liikenne kuitenkaan ole laskussa. Mellinin mukaan noin puolet tietoverkkojen liikenteestä syntyy vertaisverkoista. Täten jos P2P-verkkojen liikenne vähentyisi, näkyisi se myös verkkoliikenteen laskuna. Laskua ei kuitenkaan näy, vaan liikennemäärät kasvavat jatkuvasti.
Tekijänoikeusjärjestöjen toimet näkyvät kuitenkin verkkoliikenteen määrässä. Esim. viime kesänä käydyt oikeudenkäynnit yli 40 vertaisverkkojen käyttäjää ja ylläpitäjää vastaan vähensivät verkkoliikennettä selvästi. "Liikennemäärät putosivat noin kolmanneksen, eli varsin huomattavan määrän, kun puhutaan operaattoreiden välisestä yhdysliikenteestä. Tosin se kirittiin kiinni sitten normaalin kasvun myötä noin kolmessa kuukaudessa" sanoo Mellin.
Tällä hetkellä näyttää siltä, että erityisesti elokuvat ja muu videomateriaali kiinnostaa ihmisiä, joka näkyy myös verkkoliikenteen kasvussa.
Lähteet:
MTV3
Piraattiliitto

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.