Kanadassa hyvitysmaksut kaikille laitteille?

Kaarlo Räihä
21. heinäkuuta, 2007 19:37

Kanadassa on väännetty runsaasti kättä kannettavien mediasoittimien hyvitysmaksuista viime vuosina. Hyvitysmaksujen kerääminen aloitettiin vuonna 2003 ja lopetettiin vuoden 2004 joulukuussa. Tämän vuoden helmikuussa Canadian Private Copying Collective (CPCC) ehdotti jälleen hyvitysmaksuja kannettaviin mediasoittimiin ja nyt Copyright Board of Canada haluaa hyvitysmaksut kaikkiin laitteisiin ja tallennusmedioihin, joihin voidaan tallentaa musiikkia.
Canadian Storage Media Alliance (CSMA) ja Retail Council of Canada (RCC) ovat asiasta kuitenkin toista mieltä. Heidän mielestä oikeuden vuonna 2004 tekemä päätös estää hyvitysmaksut edelleen laitteissa, joissa musiikkia voi tallentaa kiintolevyille tai flash-muistille.
Uudistuksen myötä hyvitysmaksut määrättäisiin myös matkapuhelimille ja tietokoneille. Copyright Boardin mukaan asiassa ei ole mitään erikoista ja hyvitysmaksuja kerätään myös muista tallennusmedioista, vaikka niiden ensisijainen käyttökohde ei olisi musiikin tallentaminen. Täten hyvitysmaksut tulevat myös muistikortteihin.
Uusien hyvitysmaksujen pitäisi tulla voimaan vuoden 2008 alussa. Asiasta tullaan kuitenkin taistelemaan, sillä RCC:n varajohtaja Kim Furlong sanoi, että RCC miettii tällä hetkellä oikeudellisia toimia uutta päätöstä vastaan. Furlongin mukaan hyvitysmaksuista tulee vain haittaa tuotteille, koska niiden hinnat nousevat ja täten myynti laskee.
Copyright Boardin jäsen David Basskin pitää hyvitysmaksuja oikeutettuina, koska artistien pitää saada korvauksia tekemästään työstä.
Lähteet:
Ars Technica
The Globe and Mail

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.