SOCAN haluaa rahat partureilta

Kaarlo Räihä
21. heinäkuuta, 2007 1:29

Kanadalaisia musiikintekijöitä edustava Society of Composers, Authors, and Music Publishers of Canada (SOCAN) koettaa tällä hetkellä saada tekijänoikeuskorvauksia partureilta, jotka soittavat työnsä ohessa taustamusiikkia esim. CD-levyiltä tai MP3-soittimesta.
Vaikka Kanadan laki sanoo, että korvauksia pitää maksaa, on asia tullut yllätyksenä monelle parturin omistajalle. Tilanteen tekee sekavaksi se, että tavallisen radion soittamisesta ei tarvitse maksaa korvauksia, mutta jos tekijänoikeudella suojattua musiikkia soittaa muulla tavalla joutuu korvaukset maksamaan.
SOCAN:in Anne Richard sanoo, että useimmat parturit ovat maksaneet tekijänoikeuskorvauksia säännöllisesti sen jälkeen, kun heille on kerrottu niiden pakollisuudesta. SOCAN on nyt lähettänyt muistutuksia useille partureille ja jos parturit eivät maksa, voidaan heidät haastaa oikeuteen.
Korvauksien suuruus vaihtelee toimitilojen koon mukaan ja edullisin vuosimaksu on noin 100 dollaria. SOCAN:in mukaan rahoista yli 80 prosenttia menee suoraan artisteille.
Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun SOCAN haluaa rahojaan ammatinharjoittajilta, sillä viime vuonna SOCAN:in kohteena olivat hammaslääkärit.
Lähteet:
CBC News
Toronto Star

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.