Zunen DRM-suojaukset kierretty

Kaarlo Räihä
16. heinäkuuta, 2007 4:29

Microsoftin Zune-mediasoitin on kerännyt negatiivista huomiota erityisesti DRM-suojauksiensa osalta, sillä Zune toistaa ainoastaan Zunen omalla DRM-tekniikalla suojattuja tiedostoja, joten esim. Microsoftin omalla PlayForSure-tekniikalla suojatut tiedostot eivät toistu Zunessa. Tämän lisäksi Zunesta toiseen siirretty musiikki suojataan myös tällä samalla Zunea varten luodulla DRM-tekniikalla, jonka vuoksi siirrettyä musiikkia ei voi kuunnella kuin muutaman kerran parin päivän sisällä.
Nämä ominaisuudet ovat turhauttaneet monia Zunen käyttäjiä ja nyt internetiin on ilmaantunut työkalu, jonka avulla Zunen omat DRM-suojaukset saa poistettua ja jäljelle jää vain tavallinen musiikkitiedosto.
FairUse4WM-ohjelman uusin versio poistaa DRM-suojauksen Zune Marketplacelta ostettujen kappaleiden lisäksi myös Zunejen välillä siirretystä musiikista. Täten Zunen käyttäjät voivat nauttia DRM-vapaasta musiikista ainakin hetkellisesti.
Microsoftille tilanne on kiusallinen, sillä kuukausimaksullisen Zune Pass -palvelun avulla kuka tahansa voi hankkia pienellä vaivalla suuren määrän musiikkia, josta voi sitten jälkikäteen poistaa DRM-suojaukset ja jatkaa musiikin kuuntelua ilman kuukausimaksun maksamista.
Microsoft tulee todennäköisesti korjaamaan asian pikaisesti julkaisemalla päivitetyn version DRM-suojauksesta, jotta Zune Marketplacen mahdolliset väärinkäytökset voidaan estää. Zunejen väliseen musiikin siirtämiseen tämä päivitys ei kuitenkaan riitä, vaan soittimiin on julkaistava uusi firmware. Jos soittimien käyttäjät eivät päivitä soittimiensa firmwareja, voivat he poistaa DRM-suojaukset soittimien välillä kopioiduista musiikkikappaleista myös tulevaisuudessa.
Lähteet:
Zunescene
Doom9

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.