Zunen käyttäjille rahaa musiikin myymisestä?

Kaarlo Räihä
14. heinäkuuta, 2007 21:59

Spekuloinnit Microsoftin Zune-mediasoittimen uusista ominaisuuksista ovat jälleen käyneet kuumina, kun tietoon tuli Microsoftin patenttihakemus, jossa kuvaillaan kuinka kannettavan mediasoittimen käyttäjät voivat tienata rahaa myymällä musiikkikappaleita toisille mediasoittimen omistajille.
Vaikka patenttihakemuksessa ei suoraan puhuta Zunesta, on patentin todennäköinen käyttökohde nykyinen tai uudistettu Zune-mediasoitin.
Zunen käyttäjät voivat tällä hetkellä jakaa kappaleita toisille Zunen käyttäjille langattomasti, mutta Zunen asettamat soittokerta- ja aikarajoitukset laskevat ominaisuuden hyödyllisyyttä huomattavasti.
Uudistuksen myötä käyttäjä myy musiikkia toiselle Zunen käyttäjälle. Myynti tapahtuu laitteiden välillä, eikä kauppatapahtuman aikana tarvita lainkaan internet-yhteyttä. Kun myyjä sitten yhdistää myöhemmin soittimensa tietokoneeseen ja internetiin, tapahtuu varsinainen maksutapahtuma, josta myyjä saa pienen osan itselleen.
Erikoisinta patentissa on se, että myös luvattomasti ladattua materiaalia on mahdollista myydä tekniikan avulla. Tällaiseen materiaalin voidaan myös lisätä mainos, joka kertoo mistä kyseisen teoksen voi ostaa laillisesti. Näin levy-yhtiöillä olisi jälleen yksi uusi myyntikanava musiikilleen. Koska kappaleen toisiltaan ostaneet tahot voivat myös myydä kappaletta eteenpäin, tulee myyjistä ja ostajista nopeasti laajentuva verkosto, joka voi nopeasti tavoittaa suurenkin määrän potentiaalisia asiakkaita.
Uudistus ei kuitenkaan ole täysin mutkaton, sillä käyttäjien täytyisi pystyä lataamaan virtuaalirahaa soittimiinsa. Tämän lisäksi ongelmia voivat aiheuttaa mm. kaupan purkaminen ja mahdolliset myyntihuijaukset käyttäjien kesken. Tekniikkaa voisi hyödyntää myös elokuvien ja TV-sarjojen myymisessä.
Lähteet:
Ars Technica
Zunescene

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.