Piratismi vähentynyt Suomessa

Kaarlo Räihä
11. heinäkuuta, 2007 1:07

Piraattitallenteiden ostaminen ja maahantuonti ovat vähentyneet jopa puolella viime vuodesta, kertoo Taloustutkimuksen tekijänoikeusbarometri, jonka on tilannut Luovan työn tekijöiden ja yrittäjien (Lyhty) yhteistyöprojekti.
Taloustutkimus tutki asiaa haastattelemalla noin tuhatta suomalaista ja piraattitallenteita toi maahan tänä vuonna noin neljä prosenttia haastatelluista. Edellisenä vuonna vastaava luku oli kahdeksan prosenttia. Myös piraattitallenteiden ostaminen Suomesta laski neljästä prosentista kahteen prosenttiin.
Tutkimuksen mukaan myös internetin kautta tapahtuva luvaton tiedostojenvaihtaminen on laskussa. Kun viime vuonna 21 prosenttia haastatelluista kertoi imuroineensa internetistä tekijänoikeudella suojattua materiaalia ilman lupaa, nyt prosenttiluku oli 15.
"Nuorimmat, 15-25 -vuotiaat vastaajat ilmoittavat selvästi muita ikäluokkia useammin hankkineensa piraattitallenteita ja imuroineensa ja jakaneensa internetiin luvatta laitettuja aineistoja. Nuorillakin on kuitenkin nähtävissä sama trendi kuin muissa ikäluokissa: piraattitallenteiden ja erityisesti luvatta nettiin laitetun materiaalin hankkiminen on vähentynyt selvästi" sanoo Tuomo Turja, joka toimii Taloustutkimuksen tutkimuspäällikkönä.
Piraattitallenteiden vähentynyt suosio vaikuttaa tutkimuksen mukaan laillisen internet-kaupan kasvuun. Musiikkia, tietokonepelejä tai elokuvia osti internet-kaupoista tänä vuonna 29 prosenttia vastaajista, kun viime vuonna vastaava luku oli 24 prosenttia.
"Tutkimustulos on iloinen uutinen kaikille niille, jotka pyrkivät ansaitsemaan elantonsa tekemällä kulttuuria tai viihdettä" sanoo Lyhdyn projektinjohtaja Lauri Kaira. "Erityisen hienoa on, että nettipiratismin kasvu näyttää taittuneen" jatkaa Kaira.
Tutkimus ei kuitenkaan vakuuta kaikkia ja mm. Tietoyhteiskuntapuolue on aiemmin lytännyt Lyhdyn tilaamat tutkimukset arvottomiksi. Tämän vuotinen tutkimus ei varsinaisesti eroa viimevuotisesta, joten ilman avointa ja puolueetonta tutkimusta ei piraattitallenteiden tai luvattoman internet-lataamisen tilanteesta voida sanoa mitään varmaa.
Lähteet:
Piraattiliitto
MTV3.fi
Antipiracy.fi

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.