Belgialainen internet-operaattori joutuu estämään laittoman P2P-liikenteen

Kaarlo Räihä
5. heinäkuuta, 2007 19:39

Belgian oikeusistuin on määrännyt internet-operaattori Scarletin (ennen Tiscali) estämään omien asiakkaidensa tekijänoikeusrikkomukset P2P-verkoissa. Scarletin pitää siis estää tekijänoikeudella suojatun materiaalin luvaton siirtäminen sen tietoverkossa ja oikeus antoi Scarletille kuusi kuukautta aikaa kyseisen toiminnan aloittamiseen. Jos Scarlet ei saa toimintaa aloitettua kuuden kuukauden sisällä, joutuu se maksamaan 2 500 euroa sakkoa jokaiselta ylimenevältä päivältä.
Oikeusjutun takana on Belgian tekijänoikeusjärjestö SABAM. Juttu juontaa juurensa vuodelta 2004, mutta silloin oikeus ei ollut varma voiko internet-operaattori estää tekijänoikeuksien loukkaukset P2P-verkoissa. Tämän vuoksi asian tutkimaan palkattiin tutkija, joka onnistui löytämään 11 keinoa, joiden avulla tekijänoikeusloukkaukset voidaan estää P2P-verkoissa. Näistä keinoista seitsemää voi käyttää myös Scarletin verkoissa.
SABAM:in lisäksi myös IFPI:n väki oli tyytyväinen oikeuden päätökseen. IFPI:n toimitusjohtaja John Kennedy toivoo, että myös muut Euroopan valtiot tekevät vastaavan päätöksen. SABAM:in toiveena on, että asiasta tulee ennakkopäätös Belgiassa, jonka myötä kaikkien Belgiassa toimivien internet-operaattoreiden tulisi noudattaa sitä. On kuitenkin todennäköistä, että Scarlet valittaa oikeuden päätöksestä, jolloin päätöksestä ei tule lainvoimainen.
Oikeuden päätös on kuitenkin herättänyt paljon keskustelua siitä onko tällainen valvonta yleensäkin mahdollista ja rikkooko se kansalaisten perusoikeuksia. Ongelmia aiheuttaa esimerkiksi salattu P2P-liikenne, jonka myötä ei voida olla varmoja mitä tietoa verkossa liikkuu. Riskinä on myös se, että laillista P2P-liikennettä luullaan laittomaksi, jonka myötä P2P-verkkojen tehokkuus saattaa laskea huomattavasti ja joidenkin P2P-verkkojen toiminta voisi lakata kokonaan Belgiassa.
Lähteet:
Torrent Freak
SABAM (PDF)

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.