Universal haluaa paremman iTunes-sopimuksen Applen kanssa

Kaarlo Räihä
4. heinäkuuta, 2007 0:42

Maailman suurimpana levyjättinä tunnettu Universal Music Group haluaa paremman iTunes-sopimuksen. Universalin on tarkoitus lyhentää nykyinen vuoden kestävä sopimuskausi kuukauden mittaiseksi. Tällöin Universal pystyisi myymään yksinoikeussopimuksia myös iTunesin kilpailijoille. Tämä ei ole ollut mahdollista aikaisempien sopimuksien aikana.
Eniten suuria levy-yhtiöitä harmittaa Applen suuri valta digitaalisen musiikin markkinoilla ja myös iTunesissa käytettävä tasahinnoittelu on aiheuttanut ongelmia levy-yhtiöille, jotka haluaisivat hinnoitella musiikkikappaleitaan vapaammin. DRM-suojauksia käyttävät levy-yhtiöt haluaisivat myös Applen lisensoivan sen DRM-tekniikkaa muille laitevalmistajille, jolloin Apple tuotteet eivät olisi ainoita, jotka toistaisivat iTunesista ostettua DRM-suojattua musiikkia.
Apple ei ole kuitenkaan aikaisemmin taipunut levy-yhtiöiden vaatimuksiin. Tämän takia on epätodennäköistä, että Apple muuttaisi linjaansa juuri nyt. Pahimmassa tapauksessa Universal ei jatka sopimusta Applen kanssa, jolloin Universalin koko tarjonta poistuisi iTunesista. Taloudellisesti tämä olisi paha isku sekä Universalille että Applelle, sillä 15 prosenttia Universalin alkuvuoden tuloista koostui digitaalisen musiikin verkkokaupasta, josta iTunesin markkinaosuus Yhdysvalloissa on 70 prosenttia.
Applen mukaan sopimus on kuitenkin tulossa ja Universalin musiikillinen tuotanto on yhä ostettavissa iTunesista, vaikka neuvottelut ovatkin kestäneet tavallista kauemmin. Universal Musicin varajohtaja Peter Lofrumento sanoo kuitenkin, että Universal ei tule jatkamaan nykyistä sopimustaan Applen kanssa. Lofrumento ei kuitenkaan kieltänyt uusien neuvotteluiden mahdollisuuksia Applen kanssa.
Jos Universal onnistuu saamaan paremman sopimuksen, on todennäköistä, että myös muut suuret levy-yhtiöt vaativat vastaavaa kohtelua.
Lähteet:
Digitoday
BBC News
InformationWeek

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.