EU tutkii HD DVD- ja Blu-ray-leirien toimia

Kaarlo Räihä
3. heinäkuuta, 2007 23:40

HD DVD- ja Blu-ray-leirien välinen kilpailu on herättänyt myös EU:n kilpailuviranomaisten huomion. EU:n kilpailuviranomaiset epäilevät, että osapuolet ovat tehneet kilpailulainsäädäntöä rikkovia sopimuksia suurten elokuvastudioiden kanssa.
Kilpailuviranomaisten kanta on helppo ymmärtää, sillä ainoastaan Paramount Pictures ja Warner Bros julkaisevat elokuviaan sekä Blu-ray- että HD DVD -levyillä. Muut suuret studiot ovat ainakin toistaiseksi sitoutuneet ainoastaan toiseen formaattiin. Erityisesti Blu-rayn suosio kiinnostaa kilpailuviranomaisia ja kaikilta suurilta elokuvastudioilta on pyydetty tietoja siitä, miten sopimukset ovat syntyneet ja minkä vuoksi studiot tukevat vain toista formaattia.
Kyseessä ei ole uusi tutkimus, vaan EU aloitti asian selvittämisen noin vuosi sitten. Silloin EU selvitti sekä Blu-ray- että HD DVD -leirien lisensointikäytäntöjä. Tutkimuksen suunta kuitenkin vaihtui viime kuussa, kun myös elokuvastudioiden toimintaa alettiin kartoittamaan.
Jos osapuolten todetaan rikkoneen lakia sopimuksia tehdessä, voi edessä olla todellinen mediamylläkkä. Tällöin asia kiinnostaisi todennäköisesti myös Yhdysvaltojen kilpailuviranomaisia ja kuluttajan kannalta paras lopputulos olisi se, että studioiden pitäisi julkaista elokuvansa sekä HD DVD:nä että Blu-rayna. Tällöin kuluttajan ei tarvitsisi ostaa kummankin formaatin soittimia, jotta hän voisi nauttia kaikkien studioiden teräväpiirtoelokuvista.
Lähteet:
Digitoday
The Wall Street Journal

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.