Prince suututti levykauppiaat

Kaarlo Räihä
29. kesäkuuta, 2007 22:10

Pop-muusikkona ja lauluntekijänä tunnettu Prince on suututtanut uuden albuminsa ilmaisjakelulla Ison-Britannian levykauppiaat. Prince jakaa uutta Planet Earth -albumiaan ilmaiseksi viikonlopun Mail on Sunday -lehden mukana.
Levykauppiaiden suuttumuksen syy on siinä, että albumi tulee myyntiin vasta heinäkuun 24. päivä. Täten ilmaiset levyt ehtivät olla liikkeellä yli kolme viikkoa ennen varsinaisen myynnin alkamista. Tämän seikan pelätään laskevan levyn myyntiä huomattavasti, jonka takia levykauppojen odotetaan myös kärsivän.
Levykauppiaita edustavan ERA:n (Entertainment Retailers Association) johtaja Paul Quirk ei ollut mielissään Princen toimista. Quirkin mielestä Princen levyn ilmaisjakelu loukkaa kaikkia niitä levykauppoja, jotka ovat joskus myyneet Princen levyjä. Quirkin mielestä kyseinen toiminta laskee myös levyjen arvoa. Jos Prince aikoo jatkaa vastaavaa toimintaa, voivat levykauppiaat poistaa Princen levyt kokonaan valikoimistaan.
Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta kun CD- tai DVD-levyjä jaellaan lehtien mukana ilmaiseksi, mutta yleensä kyseessä on jo markkinoilta löytyvä vanhempi tuote tai lyhyt näyte uudesta tuotteesta.
Tällä hetkellä ei ole varmuutta kuinka monta Princen levyä päätyy ilmaisjakeluun, mutta Mail on Sunday -lehdellä on tällä hetkellä noin 2,3 miljoonaa tilaajaa. Toinen mysteeri on rahasumma, jonka Mail on Sunday on maksanut Princelle ennakkojakelun yksinoikeudesta.
HMV-levykauppaketjun toimitusjohtaja Simon Fox ei näe Princen toiminnassa mitään järkeä. Foxin mukaan levyjen laskeva myynti ei ainakaan parane tällä tavalla. Mail on Sundayn johtaja Stephen Miron pitää suuntausta kuitenkin oikeana ja Mironin mukaan levykauppiaat eivät ole osanneet uudistaa toimintaansa oikealla tavalla.
Lähteet:
Reuters
Digital Spy

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.