Ezmo jakaa musiikit ystäville

Kaarlo Räihä
28. kesäkuuta, 2007 15:01

Norjalainen Ezmo on tuonut markkinoille uuden musiikkipalvelun, jonka ideana on musiikin jakaminen ystäville. Ezmon avulla käyttäjät voivat jakaa mielimusiikkiaan kymmenelle kaverilleen ilmaiseksi ja Ezmoa ylläpitävien tahojen mukaan palvelu on myös täysin laillinen.
Laillisuus perustuu tekijänoikeuslain kohtaan, jonka mukaan musiikin levittämisen lähipiirissä on sallittua. Ezmo hyödyntää tätä tulkintaa jakamalla musiikkia digitaalisesti lähipiirille. Ezmon kautta kappaleita ei voi ladata tietokoneelle, vaan ainoastaan kappaleiden kuuntelu onnistuu palvelun avulla.
Palvelun laillisuudesta on kuitenkin useita näkemyksiä ja mm. Teoston tulkitsee, että palvelu ei välttämättä ole kaikkien säädösten mukainen. "Nähdäkseni tässä liikutaan harmaalla alueella. On selvää, että 10 henkilöä muodostaa yksityisen piirin ja musiikin soittaminen sen keskuudessa on laillista. Mutta jos kaikilla näillä ystävillä on jälleen 10 kaveria, saattaa verkostosta tulla niin laaja, että se voidaan tulkita jo julkiseksi esittämiseksi" sanoo Teoston hyvitysmaksuyksikön päällikkö Karola Baran.
Ezmon toimitusjohtaja Petter Karal uskoo kuitenkin palvelun laillisuuteen. "Tottakai uusiin asioihin suhtaudutaan aina varauksellisesti. Kukaan ei vain ole aikaisemmin keksinyt tällaista palvelua. Uskon, että tulevaisuudessa Ezmo tulee olemaan merkittävä musiikin laillinen jakelukanava, josta myös levy-yhtiöt hyötyvät" sanoo Karal.
Myös Ezmon markkinointipäällikkö Ståle Mortensson uskoo palvelun tulevaisuuteen ja tällä hetkellä suunnitelmissa on mm. chatti, versio matkapuhelimille ja verkkokauppa musiikin ostamista varten. Itse palvelun beta-versio on ollut käytössä parisen viikkoa ja palvelussa on tällä hetkellä yli 3 000 käyttäjää ja musiikkikappaleita löytyy yli 600 000.
Omaa musiikkiaan voi lähettää palveluun selaimella tai erillisellä Music Uploader -ohjelmalla. Musiikin kuuntelemista varten selaimesta pitää löytyä Flash 9 -selainlaajennos. Palveluun voi lähettää musiikkia MP3-, WMA-, OGG- ja AAC-tiedostoina. Kappaleiden pituudella tai määrällä ei ole rajoituksia, joten palveluun voi laittaa vaikka koko musiikkikirjastonsa. Palvelu ei kuitenkaan sovellu varmuuskopiointiin, sillä kappaleiden lataamisen mahdottomuuden lisäksi kappaleet pakataan uudelleen palvelussa, joten niiden äänenlaatu ei säily identtisenä.
Lähde:
Kauppalehti Online

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.