TorrentSpy ja isoHunt aloittavat sisällön suodattamisen

Kaarlo Räihä
26. kesäkuuta, 2007 10:56

Suositut torrent-tiedostojen hakukoneet TorrentSpy ja isoHunt aloittavat sisältöjensä suodattamisen tekijänoikeusjärjestöjen avustuksella. Molemmat sivut luottavat suodatuksessa FileRights-sivuston tekniikkaan, jonka avulla sisällöntuottajat ja tekijänoikeuksien haltijat voivat helposti poistaa sisältöään niiden sivustojen hakutuloksista, jotka käyttävät FileRightsia tekijänoikeuksien tarkistamiseen.
FileRightsin kehittämisestä ovat vastanneet TorrentSpyn perustajat ja toimintaa varten on perustettu uusi yritys. Tässä vaiheessa torrent-hakukoneista tai -sivustoista ei ole mukana kuin TorrentSpy ja isoHunt, mutta määrää saattaa kasvaa tulevaisuudessa, jos tekniikka todetaan toimivaksi ja sen avulla kyseiset sivustot voivat välttää tekijänoikeusjärjestöjen mahdolliset oikeushaasteet.
Suodattaminen saattaa kuitenkin laskea kyseisten sivustojen käyttäjämääriä huomattavasti, koska käyttäjät saattavat vaihtaa hakukoneensa ja sivustonsa sellaisiin, jotka eivät suodata sisältöään.
Monet pitävät TorrentSpyn ja isoHuntin päätöksiä neuvotteluvaltteina MPAA:ta vastaan. MPAA haastoi molemmat sivustot oikeuteen viime vuoden helmikuussa. Yhteistyön avulla MPAA voi sopia jutut, jolloin sivustot välttävät mahdolliset miljoonakorvaukset, joita ne joutuisivat maksamaan, jos ne todetaan syylliseksi tekijänoikeusrikosten avustamiseen. Torrentspyn ja Filerightsin perustajiin kuuluva Justin Bunnel sanoo kuitenkin, että Filerightsin perustaminen ei liity Torrentspyn ja MPAA:n väliseen oikeusjuttuun.
Lähteet:
Piraattiliitto
Digitoday
Slyck

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.