DrinkOrDien johtajalle 51 kuukauden vankeusrangaistus

Kaarlo Räihä
25. kesäkuuta, 2007 17:11

Ohjelmien piraattikopioita levittäneen DrinkOrDie-ryhmän (DoD) johtajiin kuulunut Hew Raymond Griffiths on tuomittu 51 kuukauden vankeusrangaistukseen tekijänoikeusrikoksista. Yhdysvalloissa tuomittu Griffiths ei kuitenkaan joudu enää istumaan vankilassa kuin 15 kuukautta, koska hän odotti oikeuskäsittelyä lähes kolme vuotta tutkintavankeudessa Australiassa.
Tuon kolmen vuoden aikana Griffiths taisteli ankarasti, ettei häntä luovutettaisi tuomittavaksi Yhdysvaltoihin. Griffithsin asianajajana toiminut Nicolas Patrick piti tuomiota epäoikeudenmukaisena, sillä Griffiths olisi saanut pienemmän tuomion, jos hänet olisi tuomittu Australiassa. Patrick tutkii parhaillaan voisiko Griffithsin siirtää Australiaan, jossa Griffiths voisi kärsiä tuomionsa loppuun.
Monien mielestä 51 kuukauden vankeusrangaistus tekijänoikeusrikoksista on liian paljon. Varsinkin kun Griffiths ei hyötynyt tekemisistään taloudellisesti. Teksasilainen liittovaltion syyttäjä Chuck Rosenberg sanoo, että kyseessä on varkaus riippumatta siitä tehdäänkö se aseen vai tietokoneen avulla. Yhdysvaltojen oikeusministeriön mukaan DrinkOrDien toiminta aiheutti yli 50 miljoonan dollarin taloudelliset menetykset Yhdysvaltalaisille yrityksille.
44-vuotias Griffiths tunnettiin internetissä paremmin Bandido-nimimerkillä ja DrinkOrDien lisäksi hän oli mukana myös Razor1911- ja RiSC-ryhmien toiminnassa. Vuonna 1999 Griffiths sanoi, ettei hän tule koskaan jäämään kiinni toiminnastaan, mutta hänet pidätettiin vuonna 2001 tapahtuneessa kansainvälisessä piraatti-iskussa. Yhteensä yli 40 ihmistä on tuomittu vuoden 2001 piraatti-iskussa saatujen todisteiden perusteella erinäisistä tekijänoikeusrikoksista.
Lähteet:
BBC News
The Age

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.