Kaapeliverkon analogilähetyksille takaraja

Lauri Jämsä
20. kesäkuuta, 2007 14:19

Liikenne- ja viestintäministeriö on sopinut tänään televisiokanavien kanssa, että analogisignaalin lähettäminen kaapelitelevisioverkossa digisignaalin ohella on luvallista 2008-vuoden helmikuun loppuun saakka. Jatkoajasta sovittiin televisiokanavien edustajien sekä viestintäministeri Suvi Lindénin tämänpäiväisessä tapaamisessa.
Tv-toimijat kokoontuivat edellisen kerran ministeriön johdolla helmikuussa, jolloin sovittiin kaapeliyhtiöiden siirtymäajasta. Tällöin ehtona analogisten lähetysten jatkamiselle pidettiin sitä, että elokuussa kaapelitalouksista alle 85 prosenttia omistaisi digisovittimen. Ratkaisu tehtiin kuitenkin jo nyt, koska 85 prosentin sovitinkannan saavuttamista pidettiin epätodennäköisenä.
Tietokone-lehden haastateltavana ollut digitelevisiohankkeen projektipäällikkö Tauno Äijälä kertoi päätöksen pitävän. "Ei tule lisäaikaa. Se on aivan varma." Myös televisiokanavat ovat ilmoittaneet, että eivät tue analogilähetysten jatkamista helmikuun lopun jälkeen.
Finnpanel ja Tilastokeskus arvioivat, että 82-90 prosentilla ihmisistä olisi digiboksi tai digilähetysten vastaanottoon kykenevä televisio vuoden loppuun mennessä. Tällä hetkellä Finnpanelin mukaan vastaava luku on 71 prosenttia. Antennitalouksista 83 sadasta on hankkinut digivastaanottimen, kun vastaava luku kaapelitalouksien kohdalla on ainoastaan 56.
"Ei osuus jää siihen. Tiedämme Ruotsin kokemuksista, että 20 prosentilla kaapelitalouksista ei ollut digiboksia vielä pari kuukautta ennen analogisten lähetysten loppumista", projektipäällikkö Äijälä kertoo. Hänen mukaansa helmikuun lopussa viimeiset vastaan hangoittelevat saavat yksinkertaisesti lampsia digiboksiostoksille.
Analogiset maanpäälliset televisiolähetykset loppuvat Suomesta suunnitelmien mukaan 31.8.2007.

Lähde:
Tietokone

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.