Saunalahti esittelee nettiin tallentavan digiboksin

Ilkka Ketola
13. kesäkuuta, 2007 17:10

Saunalahti kertoi tänään tuovansa Suomen markkinoille tallentavan digi-TV-sovittimen, joka tallentaa ohjelmansa laajakaistayhteyden avulla verkossa sijaitsevalle palvelimelle. Arkikäytössä SaunaVisio-digiboksi toimii kuten mikä tahansa antenniverkon tallentava digiboksi, mutta tallennus siis tapahtuu laajakaistayhteyden yli virtuaalilevylle.
Saunalahden nettitallennuksen etuna perinteisiin kovalevyllisiin digibokseihin verrattuna on suuri tallennuskapasiteetti. Kun normaalien digiboksien tallennuskapasiteetti vaihtelee yleensä 100-300 gigatavun paikkeilla, on jokaisella Saunalahden käyttäjällä mahdollisuus tallentaa ohjelmia peräti viiden teratavun (5000 Gt) edestä. Kapasiteetti on siis noin 20-30 -kertainen yleisimpiin kovalevytallentimiin nähden. Saunalahti arvioi tilan riittävän ohjelman nauhoittamiseen noin 2500 tunnin edestä.
Palvelu vapauttaa katsojan myös virittimien määrän rajoituksista. Ohjelmia voi tallentaa vaikka kaikilta saatavilla olevilta tv-kanavilta yhtä aikaa. Mikäli käyttäjä ei satu olemaan laitteen äärellä, tallennuksen voi ajastaa myös netistä www-selaimella tai wapin kautta matkapuhelimella.
Jatkuvasti nettiin kytketyn SaunaVisio-digiboksin luvataan olevan helposti päivitettävissä, ja uusien ominaisuuksien lisäämisen pitäisi onnistua helposti. Jatkossa nettiyhteys mahdollistaa myös maksukanavien, tilausvideopalveluiden ja muun Internet-sisällön välittämisen SaunaVisioon.
SaunaVision liittimetkin ovat hyvin ajan tasalla. Boksissa on scart-liittimien lisäksi hdmi-liitin ja hdtv-tuki, joten laite on kykenevä vastaanottamaan ja toistamaan myös teräväpiirtoista hdtv-sisältöä, kunhan sitä tulee tarjolle. Myös netti-albumiin tallennettuja valokuvia voi halutessaan katsella boksin välityksellä.
SaunaVision ehkä ikävin ominaisuus on, että se on luonnollisesti kuukausimaksullinen palvelu. Palvelun 14,95 euron kuukausihintaan sisältyy tallennuspalvelu ja vuokradigiboksi. Palvelussa ei ole aloituskustannuksia, mutta sopimus on määräaikainen ja kestoltaan 24 kuukautta.
Käyttäjämäärää rajoittaa myös palvelun vaatima tuhti verkkopiuha, sillä käyttöön vaaditaan vähintään 8 Mbit/s laajakaistayhteys. Ohjelmien tallennus tapahtuu suoraan Saunalahden päässä, joten uplinkin nopeudella ei ole merkitystä. Digiboksi kytketään suoraan laajakaistaan, joten palvelu ei edellytä tietokoneen käyttämistä. Käytössä oleva laajakaistayhteys voi olla minkä tahansa operaattorin toimittama, mutta Saunalahden laajakaistayhteydellä tallennetut ohjelmat kulkevat koko ajan Saunalahden omassa runkoverkossa, jolloin toimivuus on yhtiön mukaan varminta.
Saunalahden SaunaVisio vaikuttaa kuitenkin erittäin mielenkiintoiselta ja tutustumisenarvoiselta palvelulta. Palvelu muistuttaa paljon Cablevisionin tarjoamaa palvelua, joka todettiin tekijänoikeuslakien vastaiseksi Yhdysvalloissa. Joitain yhteyksiä on myös TVkaista.fi-palveluun, jossa tosin käyttäjä itse ei yhtä vahvasti kontrolloinut tallennettavan sisällön laatua.
Toivottavasti SaunaVisiota ei ammuta heti alas, vaan palvelu toimii pelinavaajana muille vastaaville palveluille. Palvelu avataan heinäkuussa, mutta ennakkotilaukset ovat jo nyt mahdollisia.
Lähde:
Saunalahti (Lehdistötiedote)

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.