Ruotsalaismies sakkoihin musiikin jakamisesta DC-verkossa

Kaarlo Räihä
13. kesäkuuta, 2007 13:02

45-vuotias mies Boråsista on tuomittu 20 000 kruunun eli noin 2100 euron sakkoihin luvattomasta musiikin jakamisesta internetissä. Miehen tuomio luettiin jo viime lokakuussa, mutta hän valitti saamastaan tuomiosta hovioikeuteen. Hovioikeus ei kuitenkaan lieventänyt miehen saamaa tuomiota.
Syyllinen jakoi IFPI:n mukaan Direct Connect -ohjelman avulla yli 13 000 musiikkikappaletta, mutta itse syyte koski neljän kappaleen jakamisesta, joten yksittäisen kappaleen tuomaksi sakoksi tuli 5 000 kruunua eli hiukan päälle 500 euroa. Sakkojen lisäksi maksettavaksi saattaa tulla tekijänoikeuskorvauksia, jos tekijänoikeuksien haltijat haluavat niitä oikeusteitse hakea.
Ruotsin IFPI:n johtajana toimiva Ludvig Werner oli mielissään oikeuden päätöksestä. Werner pitää päätöstä merkittävänä tekijänoikeuksien kannalta. Wernerin mukaan tekijänoikeudet toimivat koko musiikkiteollisuuden perustana.
Päätöksestä on mielissään myös Ruotsin Piraattipuolue, jonka mukaan syytetyn saama sakkotuomio takaa sen, etteivät tekijänoikeusjärjestöt voi enää jahdata yksittäisiä tiedostojen lataajia pelkän IP-osoitteen perusteella, koska yksityisyydensuojalaki estää henkilötietojen selvittämisen tapauksissa, joista rangaistuksena voi saada ainoastaan sakkoja.
Vaikka kiinnijäämisen riski luvattomasta tiedostojenvaihdosta laskikin huomattavasti Ruotsissa, ei Piraattipuolueen aikomuksena ole tyytyä nykyiseen tilanteeseen, vaan tarkoituksena on saada tekijänoikeudella suojattujen tiedostojen vaihtaminen lailliseksi myös ilman tekijänoikeuden haltijan suostumusta.
Lähteet:
Piraattiliitto
Reuters

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.