YouTubelle sataa oikeushaasteita

Kaarlo Räihä
6. kesäkuuta, 2007 21:55

YouTuben oikeusjuttujen määrää kasvaa jatkuvasti ja tällä kertaa Bournen aloittamaan ryhmäkanteeseen ovat liittyneet musiikkia julkaiseva Cherry Lane Music Publishing, Ranskan tennisyhdistys The Federation Francaise de Tennis ja Ranskan jalkapalloliiga Ligue de Football Professionnel.
Kaikki tahot syyttävät YouTubea ja sen omistavaa Googlea tekijänoikeusrikkomuksista. Ryhmäkanteeseen liittyneet tahot hakevat taloudellisia korvauksia ja koettavat samalla saada YouTubea parantamaan sisällönvalvontaansa huomattavasti.
Ryhmäkanteen alullepanijoina ovat toimineet Bourne ja Englannin valioliiga. Varsinkin urheiluun liittyvillä tahoille YouTuben tuomat ongelmat ovat hankalia, sillä usein urheilutapahtumien televisio- ja internetoikeuksia on myyty miljoonien eurojen edestä, jolloin YouTuben kautta katseltavissa oleva ilmainen sisältö syö monen sopimuksen arvoa.
YouTuben ja muiden videopalveluiden vastuu sisällöstä on kuitenkin tällä hetkellä selvittämättä, koska asiasta ei ole olemassa ennakkotapausta. Monien mielestä DMCA-lain ns. "safe harbor provision" takaa sen, että internetoperaattorit tai web-sivustot eivät joudu vastuuseen käyttäjien levittämästä materiaalista, kunhan ylläpito vain poistaa tekijänoikeutta tai lakia rikkovan sisällön oikeudenomistajan tai virkavallan pyynnöstä.
Videopalveluissa olevien videoiden suuri määrä asettaa kuitenkin ongelmia valvonnalle, sillä useiden tuhansien videoiden läpikäynti ennen niiden julkaisua videosivustoilla ei ole mahdollista, joten sekaan mahtuu myös tekijänoikeuksia rikkovaa materiaalia. YouTuben kohdalla ongelmia aiheuttaa myös se, ettei YouTube ole toistaiseksi ottanut apuun tekniikoita, joiden avulla tekijänoikeuksia rikkovien videoiden löytäminen ennen julkaisua olisi mahdollista. Tämän vuoksi YouTubesta poistetut videot on helppo laittaa sinne takaisin.
Lähteet:
Tietoviikko
News.com

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.