Poliisi ratsasi Direct Connect -käyttäjiä

Kaarlo Räihä
4. kesäkuuta, 2007 14:54

Espoon, Turun ja Oulun poliisit tekivät tänään kotietsintöjä ja takavarikoivat tietokoneita Direct Connect -vertaisverkon käyttäjiltä. Kohteena oli sekä tavallisia verkon käyttäjiä että hubien ylläpitäjiä, joita kaikkia epäillään tekijänoikeusrikoksista. Poliisi pidätti myös neljä henkilöä kuulusteluita varten.
"Iskujen avulla saatiin takavarikkoon tietokoneiden lisäksi video- ja musiikkitallenteita, joita epäillään laittomasti jaetuiksi" sanoo rikostarkastaja Keijo Moilanen Espoon poliisista.
Tapahtumat liittyvät Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksen (TTVK) tekemiin rikosilmoituksiin. TTVK aloitti DC-käyttäjien henkilöllisyyksien selvittämisen jo viime vuoden marraskuussa ja tämän vuoden helmikuussa TTVK sai käräjäoikeudelta päätöksen, jonka myötä internet-palveluntarjoajat luovuttivat TTVK:lle tiettyjen asiakkaidensa henkilötietoja.
TTVK:n mukaan maanantaina ratsauksen kohteena olleilla DC-hubeilla on ollut tuhansia käyttäjiä ja jaossa on ollut satojatuhansia musiikkitiedostoja ja kymmeniätuhansia elokuvatiedostoja.
"Tämänpäiväisten iskujen ei pitäisi tulla yllätyksenä kenellekään. Nyt tutkintaan viedyillä hubeilla on jokaisella ollut tuhansia käyttäjiä ja jaossa on ollut satojatuhansia musiikkitiedostoja ja kymmeniätuhansia elokuvatiedostoja. Eritoten DC-hubien ylläpitäjien on syytä olla varuillaan jatkossakin. Uusia tutkintapyyntöjä tullaan tekemään" sanoo TTVK:n toiminnanjohtaja Antti Kotilainen.
TTVK:n lisäksi poliisin toimet keräävät kiitosta myös IFPI:n pääjohtaja John Kennedyltä. "Olemme tyytyväisiä Suomen poliisin tämänpäiväisiin iskuihin laittomien hubien ylläpitäjiä vastaan. Kyseiset tahot ylläpitivät laajamittaista musiikin luvatonta nettilevitystä. Toiminnallaan ylläpitäjät ovat vaikeuttaneet suomalaisen luovan teollisuuden investointimahdollisuuksia ja vahingoittaneet erityisesti suomalaista musiikkikenttää, onhan sen osuus musiikin kokonaismarkkinoista Suomessa reilusti yli 50 %. Poliisin tämänpäiväiset ja tulevat iskut osoittavat laittomien hubien ylläpitäjille sen, että he eivät pysty toimimaan salassa ja että heidän toimintaansa ei tulla suvaitsemaan" kommentoi Kennedy.
Lähteet:
YLE
HS
TTVK

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.