Lehtori suivaantui oppilaansa julkaisemasta YouTube-videosta

Ilkka Ketola
31. toukokuuta, 2007 16:06

Lieksalainen lehtori vaatii kunnianloukkauksesta rangaistusta 15-vuotiaalle koululaiselle, joka julkaisi YouTubessa videoleikkeen lehtorin lauluesiintymisestä koulun vappujuhlassa. Rikosilmoitus mahdollisesta kunnianloukkauksesta tehtiin jo noin kolme viikkoa sitten, ja eilen keskiviikkona poliisin kuulustelussa lehtori ilmoitti vaativansa myös vahingonkorvauksia.
Kuvaamataitoa opettava lehtori lauloi Rauhalan koulun vappujuhlassa. Näppärä koulun oppilas siirsi videoidun esityksen YouTubeen taatulla yläasteelaishuumorilla höystettynä. YouTubeen päätyi video, jonka otsikkona oli "Karaoke of the mental hospital", ja videota kuvattiin tekstillä "Here's a lunatic singing at the karaoke of the mental hospital. Very nice sound, don't you agree?" Videossa mainittiin myös opettajan koko nimi.
Lehtori ei pitänyt vitsiä hauskana vaan katsoi, että koko maailman silmille altistettu video loukkaa kokonaisuudessaan hänen kunniaansa. Sopiminen ei lehtorin mukaan ole tässä vaiheessa mahdollista.
Lehtorin asianajaja Pertti Paajanen pitää tapauksen kannalta olennaisena juuri videota kuvanneita tekstejä, joissa opettajaa väitettiin mielisairaalassa laulavaksi hulluksi. Pajanen ei vielä tässä vaiheessa halua kommentoida tapausta medialle.
Lehtorin reagointi voi tuntua yliampuvan voimalliselta, kun huomioidaan tekijän nuori ikä. Toisaalta 15-vuotias on rikosoikeudellisesti vastuussa ja on ehkä hyvä, että nuoria säikäytetään ajattelemaan mitä kaikkea netissä saa ja ei saa (sekä kannattaa ja ei kannata) julkaista. Mikä kerran päätyy nettiin, se yleensä säilyy siellä ikuisesti.
Videon levitykseen laittanut poika on myöntänyt kolttosensa ja laittaneensa videon nettiin ilman lupaa, mutta kiistää syyllistyneensä rikokseen. Poika on myös pyytänyt tekoaan anteeksi opettajalta ja rehtorin puhuttelun jälkeen poistanut videon netistä.
Lähde:
HS.fi

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.