Internet-palveluntarjoajat netti-TV:n jarruna?

Kaarlo Räihä
29. toukokuuta, 2007 22:02

Internetin kautta tapahtuva TV-sarjojen, elokuvien ja videopätkien katselu on tuntuvassa kasvussa, mutta monet ovat huolestuneita siitä, että tulevaisuudessa internet-palveluntarjoajat tulevat omilla toimillaan hidastamaan netti-TV:n yleistymistä.
Ongelmana on erityisesti se, että internet-palveluntarjoajat kauppaavat asiakkailleen kaistaa, jota heillä ei varsinaisesti ole. Suomessa asia ei ole vielä ongelmallinen, mutta monissa maissa ruuhka-aikoina asiakkaiden internetyhteyksien nopeudet laskevat huomattavasti, koska internet-palveluntarjoaja ei pysty tarjoamaan asiakkailleen tarpeeksi vapaata kaistaa. Tämän vuoksi useilla operaattoreilla on käytössään erilaisia rajoituksia, joilla koetetaan hillitä asiakkaiden kaistan käyttöä.
Yleisin näistä rajoitteista on P2P-liikenteen hidastaminen. Koska suurin osa internet-liikenteestä koostuu erilaisten P2P-ohjelmien liikenteestä, on P2P-liikenteen rajoittaminen helpoin tapa saada jatkuvasti kasvavat liikennemäärät kuriin.
P2P-liikenteen rajoittamisessa on kuitenkin omat ongelmansa, sillä vaikka takkuileva P2P-liikenne ei juuri haittaa tavallisten tiedostojen siirtämistä, aiheuttaa se kuitenkin ongelmia P2P-pohjaisille internet-televisioille, joille pakettien perille pääsy tietyn aikarajan sisällä on erittäin tärkeää. Pahimmillaan internet-palveluntarjoajan rajoitukset saattavat tehdä Joostin ja 4oD:in tapaisten palveluiden käyttämisestä mahdotonta.
Jotkin internet-palveluntarjoajat asettavat myös tiedonsiirrolle tietyt kuukausirajat, joiden ylittyessä asiakkaan internet-yhteyden nopeus hidastuu tai asiakas joutuu maksamaan ylimääräistä, jottei internet-palveluntarjoaja sulje liittymää. Pahimmassa tapauksessa asiakas voi katsoa ohjelmia internetin kautta vain muutamia tunteja kuukaudessa, jonka jälkeen asiakkaan internet-yhteys hidastuu niin paljon, ettei reaaliaikaisen materiaalin seuraaminen onnistu lainkaan.
Lähteet:
CNET.co.uk
last100

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.