Blu-ray- ja HD DVD -kopiointi pian ehkä laillisestikin

Ilkka Ketola
24. toukokuuta, 2007 14:57

Teräväpiirtokuvaa tarjoavien Blu-ray- ja HD DVD-elokuvien kopiointi voi jatkossa onnistua ehkä laillisinkin keinoin. Elokuvastudiot ja levitysyhtiöt viilaavat parhaillaan uutta lisensiointisopimusta, joka voi hyvinkin höllentää levyjen tiukkaa ja kritisoitua DRM-järjestelmää sallivammaksi.
Sekä Blu-ray että HD DVD -levyillä on käytössä AACS (Advanced Access Content System) -niminen kopiosuojausmenetelmä. Uusi lisensiointisopimus muuttaisi AACS:ää siten, että käyttäjät voisivat ottaa elokuvasta varmuuskopion sekä tallentaa elokuvan tietokoneen mediakirjastoon.
"Hallittuna kopiointina" lanseerattu löysennys AACS:ään on vastareaktio DRM-järjestelmiin yleisesti kohdistuneeseen kritiikkiin. Kopioinnin täysin estävät järjestelmät polkevat kuluttajien oikeuksia, sillä ne estävät sisällön varmuuskopioinnin ja esimerkiksi laillisesti hankitun materiaalin käytön muissa medialaitteissa.
Hallittu kopiointi antaisi studioille päätäntävallan siitä, kuinka monta kopiota kuluttaja voi ottaa ja mihin hintaan. Kuluttajalle voidaan antaa siis esimerkiksi mahdollisuus siirtää ostamansa sisältö mobiililaitteelle pientä maksua vastaan. Samoin varmuuskopion ottaminen voisi maksaa tietyn summan.
Rajattomaan riemuun ei siis ole aihetta, sillä jälleen on tarkoitus saada kuluttaja maksamaan kaikesta mahdollisesta. Perusteena tuntuu taas olevan oletus, että kaikissa ihmisissä piilee sisällä pieni piraatti. Mikäli kuluttajat luovuttaisivat esimerkiksi kolmesta sallitusta kopiosta osan eteenpäin, voidaan tätä pitää pienimuotoisena piratismina. Siksi kuluttajahintaa pitää nostaa, kun kopiointi on mahdollista.
AACS-teknologian lisensointia hallinnoiva AACS Licensing Administrator (AACS LA) neuvottelee parhaillaan elokuvateollisuuden edustajien kanssa lisenssin käyttöehdoista. AACS LA:n jäseniä ovat mm. Sony, IBM, Walt Disney, Warner Bros. sekä Microsoft.
Teknologian epäilyttävin osuus on se, että kopioiden laillisuutta kontrolloitaisiin elokuvastudioiden tai riippumattomien osapuolten ylläpitämillä palvelmilla. Kopioiden uudelleen kopionti taas on tarkoitus estää DRM-järjestelmiä käyttäen.
Jalkeille uusi järjestelmä on tarkoitus saada jo tänä vuonna. Se, että AACS on onnistuttu jo murtamaan, ei tosin nopeuta asian etenemistä. Lisäksi joillain studioilla on pelko, että hallittu kopiointi avaa tien AACS:n murtamiseen -- siitäkin huolimatta, että AACS on jo murrettu.
Lähteet:
Ars Technica
Macworld

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.