SoundExchange antaisi pienille nettiradioille lisäaikaa

Kaarlo Räihä
23. toukokuuta, 2007 21:13

Kiista Yhdysvaltalaisten nettiradioiden tekijänoikeuskorvauksista on saanut uuden käänteen, kun korvaussummia ehdottava SoundExchange on päättänyt tarjota pienille nettiradioille ilmaista lisäaikaa. SoundExchangen uuden ehdotuksen mukaan nettiradiot, joiden liikevaihto jää vuosittain alle 1,25 miljoonaan dollariin voisivat aloittaa tekijänoikeuskorvauksien maksamisen vasta vuonna 2010. Tätä ennen asemat toimisivat kuten aikaisemminkin, mutta vuonna 2010 näiden asemien tulisi maksaa aikaisemmin ehdotetut korvaukset normaalisti.
SoundExchangen johtaja John Simson pitää Copyright Royalty Boardin (CRB) aikaisempaa hinnoittelua oikeana, mutta Simson myöntää, että pienemmille toimijoille pitää antaa aikaa sopeutua uuteen malliin. SoundExchangen päätöksen muuttumisen syynä on todennäköisesti voimakas vastustus, jota CRB:n maaliskuussa päättämä hinnoittelu on herättänyt. CRB hyväksyi maaliskuussa SoundExchangen ehdottaman hinnoittelun nettiradioiden tekijänoikeuskorvauksista.
SoundExchangen uusi päätös ei kuitenkaan juuri lämmitä nettiradioiden edun puolustajia, sillä isommat nettiradiot eivät saa poikkeuksia ja pienetkin asemat kohtaisivat todennäköisesti loppunsa vuonna 2010. SaveNetRadio-ryhmä ei myöskään pitänyt muutoksesta, joten nettiradioiden tulevaisuudesta taistellaan todennäköisesti heinäkuun puoleenväliin saakka, jolloin umpeutuu CRB:n asettama takaraja ja radioasemat joutuvat maksamaan tekijänoikeuskorvauksia, jos asiaan ei tule muutosta.
Suurin ongelma CRB:n määräämissä korvaussummissa on niiden suuruus, joka ajaisi monet nettiradiot konkurssiin. CRB:n esityksessä kun korvaukset määräytyisivät puhtaasti kuuntelijamäärien ja kappaleiden soittokertojen mukaan, jonka vuoksia aseman on tienattava huomattavia summia rahaa maksaakseen pelkät tekijänoikeuskorvaukset.
Savenetradio-ryhmä sitoisi tekijänoikeuskorvaukset mieluummin aseman liikevaihtoon, jolloin korvaussummat olisivat kohtuullisempia. Tällöin asema ei myöskään joutuisi maksaa korvauksia enempää kuin sen liikevaihto on, joka on mahdollista CRB:n nykyisessä hinnoittelussa.
Lähteet:
Ars Technica
Reuters

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.