Puolalainen tekstityssivusto ratsian kohteena

Kaarlo Räihä
20. toukokuuta, 2007 10:42

Puolalainen tekstityssivusto Napisy.org on lopettanut toimintansa poliisin tekemän ratsian seurauksena. Saksan ja Puolan poliisit pidättivät keskiviikkona useita sivuston toiminnassa mukana olleita henkilöitä kuulusteluja varten ja samalla poliisit takavarikoivat parikymmentä tietokonetta ja noin 2 000 CD-levyä. CD-levyjen uskotaan sisältävän laittomia kopioita ohjelmistoista ja elokuvista.
Sivuston toiminnassa mukana ollut Krzysztof "rotorek" Czerepak vahvisti, että ainakin kuusi ihmistä pidätettiin kuulusteluita varten. Czerepak ei tiedä mistä tai miten poliisi sai toiminnassa mukana olleiden henkilöiden nimet ja osoitteet haltuunsa. Czerepak kiisti myös väitteet 2 000 CD-levystä, Czerepakin mukaan paikallinen poliisi valehtelee asiasta.
Monien muiden tapaan myös Puolassa tekstitykset nauttivat tekijänoikeuksien tuomasta suojasta, joten tekstitysten levittäminen tai kääntäminen ja levittäminen ilman oikeuden omistajan lupaa on laitonta. Sivuston ylläpidon mielestä toiminnassa ei ole kuitenkaan mitään väärää, koska tekstityksiä käännetään harrastelijavoimin ilman palkkaa tai korvauksia.
Kaikki eivät kuitenkaan jaa ylläpidon näkemystä, vaan puolalainen Gutek Film vaatii sivustoa poistamaan tekstityksiä vuoden 2005 lopulla. Ylläpito ei kuitenkaan poistanut Gutek Filmin elokuvien tekstejä palvelusta ja sivusto jatkoi toimintaansa tavallisen tapaan.
Monien muiden tekstityssivustojen tapaan myös Napisyn toiminta oli nopeampaa kuin paikallisten julkaisijoiden, joten elokuvien ja TV-sarjojen tekstitykset löysi sivustolta yleensä ennen niiden DVD- tai teatterijulkaisua.
Lähteet:
polishlinux.org
Ars Technica

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.