Taivuteltavat värinäytöt kulman takana

Lauri Jämsä
19. toukokuuta, 2007 21:28

LG.Philips LCD on onnistunut kehittämään erikoisohuen taivuteltavan AMOLED-näytön (Active-Matrix Organic Light Emitting Diode). Näytöllä on paksuutta vaivaiset 0,15 millimetriä - vain hieman enemmän, kuin tavallisella kopiopaperilla.
LG.Philipsin uutuusnäytön luvataan toistavan 16,7 miljoonaa väriä tarkkuuden ollessa 320 x 240 pikseliä. Kokoa näytöltä löytyy neljä tuumaa. AMOLED-tekniikan erikoisuutena on taustavalon puuttuminen, minkä takia näytöistä pystytään tekemään erittäin ohuita. Valo tuotetaan näytön sisältämillä orgaanisilla aineilla.
Näytön kerrotaan olevan vain "juuri ja juuri hiusta paksumpi". LG.Philipsin mukaan näyttö on ensimmäinen amorfista piiteknologiaa hyödyntävä näyttö. Tämä mahdollistaa näytön taivuttelun kuitenkaan vahingoittamatta sitä.
Taipuisalle laadukkaalle näytölle löytyisi varmasti useita käyttömahdollisuuksia kännyköistä kannettaviin tietokoneisiin. LG.Philipsin julkaisemaa näyttöä ei kuitenkaan ole syytä odotella markkinoille vielä aivan lähiaikoina, koska kehitystyö on vielä kesken. Yhtiö pitää näyttötekniikkaansa kuitenkin ihanteellisena joustavien näyttöjen valmistukseen. Näytön kaupallistamista edesauttaa se, että sitä pystytään valmistamaan nykyisillä tuotantolinjoilla.
Myös Samsung Electornics julkaisi oman AMOLED-näyttönsä. 2,2 tuuman kokoinen 320 x 240 pikselin tarkkuuteen yltävä näyttö ei kuitenkaan ole taivuteltavaa mallia. Paksuutta Samsungin 262 tuhatta eri värisävyä toistavalla näytöllä on 0,52 millimetriä. Samsung on ilmoittanut näytön olevan valmis massatuotantoon, joten uutta näyttötekniikkaa sisältäviä laitteita tultaneen näkemään markkinoilla jo lähiaikoina.

Lähteet:
Ars Technica
Engadget

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.