Yhdysvaltojen tekijänoikeuslakeja halutaan tiukentaa

Kaarlo Räihä
18. toukokuuta, 2007 11:11

Yhdysvaltain oikeusministeri Alberto Gonzales on esitellyt Yhdysvaltain kongressille ehdotusta uudesta tekijänoikeuslaista. Intellectual Property Protection Act of 2007 -nimellä (IPPA) kulkeva esitys tiukentaisi nykyisin voimassa olevaa tekijänoikeuslakia huomattavasti.
Esityksessä on useita uudistuksia, jotka tulevat kiinnostamaan erityisesti tekijänoikeutta valvovia tahoja. Ensimmäinen lisäys koskee tekijänoikeuksien rikkomista ja esityksen mukaan myös tekijänoikeuksien rikkomisen yrittäminen olisi samalla tavalla rangaistavaa kuin onnistunut tekijänoikeuksien rikkominen. Tekijänoikeuksien rikkomisen yrittämisestä epäiltyjä henkilöitä voisi myös salakuunnella ja seurata, jotta heitä vastaan saataisiin kerättyä todisteita.
Toinen iso uudistus olisi tekijänoikeuksien rikkomiseen käytettyjen laitteiden takavarikointi. Uudistus mahdollistaisi virkavallan takavarikoida kaikki välineet, joita voidaan käyttää tekijänoikeuksien rikkomiseen.
Kolmas iso uudistus on elinkautinen vankeusrangaistus, jota ei tosin voi saada pelkästä tekijänoikeuksien rikkomisesta, vaan tapaukseen on liittyvä myös ihmisten turvallisuuden tai terveyden vaarantavia tekijöitä. Oikeusministeriön mukaan kyseiseen kategorian esimerkkinä voisi olla sairaala, joka käyttää laitteissaan ohjelmien piraattikopioita ja näin vaarantaa potilaidensa terveyden.
Lisäksi rikoksista saatavia maksimirangaistuksia kovennetaan ja esityksen mukaan DMCA-rikoksesta voisi saada jopa kymmenen vuoden vankeustuomion ja jopa miljoonan dollarin sakot. Myös tekijänoikeusrikosten uusijat saisivat kovempia tuomioita.
Gonzales pitää itse erittäin tärkeänä että lait pidetään ajan tasalla, jotta tekijänoikeusrikoksia vastaan voidaan taistella myös tulevaisuudessa. Gonzalesin esityksen läpimeno ei ole kuitenkaan vielä varmaa, vaikka MPAA ja useat muut tahot tukevat sitä, sillä vastaavia esityksiä on ollut esillä myös aikaisemmin, mutta ne ovat jääneet vain esityksiksi.
Gonzales ei ole kuitenkaan ainoa uudistuksia esittävä taho ja elokuvateollisuutta tukevat edustajat aikovat esittää oman tekijänoikeuslakeja tiukentavan esityksen myöhemmin tänä vuonna.
Lähteet:
Ars Technica
CNET News

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.