PS3 veti Sonyn tappiolle

Ilkka Ketola
16. toukokuuta, 2007 14:27

Japanilainen elektroniikka- ja viihdejätti Sony kertoo tehneensä suurimmat neljännesvuosituloksen tappiot neljään vuoteen. Syynä tappioihin on uusi PlayStation 3 (PS3) -konsoli, joka on kallis valmistaa ja jonka myynti on lähtenyt heikosti käyntiin. Yhtiö kuitenkin kertoo samalla, että uskoo muiden osa-alueiden hyvän vauhdin parantavan tulosta jo pian.
Sony teki maaliskuun loppuun päättyneellä vuosineljänneksellä tappiota 67,6 miljardia jeniä eli 412 miljoonaa euroa, kun viime vuonna vastaava tulos oli 408 miljoonaa euroa. Samalla päättyneen koko tilivuoden tulos oli positiivinen ja nousi edellisvuodesta 2,2 prosentilla aina 126,3 miljardiin jeniin (771 miljoonaan euroon).
Sonyn suurimmat ongelmat aiheutuivat PlayStation 3:n huonosti käynnistyneestä myynnistä. Yhtiö toivoo, että huipputeknologiaa sisältävä konsoli palauttaisi entisen maineen loistokkaana edelläkävijänä. Konsoli on kuitenkin kohdannut useita ongelmia. Laite on kallis valmistaa ja yhtiöllä on ollut valmistusongelmien vuoksi ollut vaikeuksia toimittaa konsoleita myyntiin. Sonyn tavoitteena oli saada 6 miljoona kauppoihin viime tilivuoden aikana, mutta yhtiö onnistui toimittamaan ainoastaan 5,5 miljoonaa laitetta myyntiin.
Kilpailijoitaan kalliimpi pleikkari ei myöskään ole käynyt kaupaksi yhtä hyvin kuin kilpailijoiden laitteet. Microsoftin Xbox 360 ja Nintendon Wii ovat olleet jatkuvasti PS3:n edellä myyntitilastoissa.
Sonyn peliosasto tekikin viime vuonna 232 miljardin jenin (1,4 miljardin miljoonan euron) tappiot. Yhtiön talouspäällikön mukaan syynä tappioihin oli, että PlayStation 3:a myytiin alle valmistuskustannusten, jotta laite pärjäisi kilpailijoilleen.
Sonyn tilanne ei PS3:n osalta todennäköisesti juurikaan parane vielä käynnistyneen tilivuoden aikanakaan. Laite on yhä kallis valmistaa ja volyymit pysyvät kilpailijoita pienempänä. PS3 onkin kuluttajille yhä tulevaisuuden lupaus, jonka omistaminen ei analyytikoiden mukaan vielä tällä hetkellä juurikaan houkuta kuluttajamassoja.
Toinen viime vuoden tulosta heikentänyt tapaus oli kannettavien tietokoneiden akkujen vaihto-operaatio, joka maksoi yhtiölle noin 310 miljoonaa euroa. Sony joutui vaihtamaan 9,6 miljoonaa akkua, kun selvisi, että akut voivat ylikuumentua ja aiheuttaa tulipalon.
Sonyn muilla osa-alueilla oli kuitenkin positiivisempaa kerrottavaa. Ilon aihetta antoi etenkin kuluttajaelektroniikka, joka yksin vastasi 73 prosentista koko yhtiön viime vuoden myynnistä. Elektroniikan myynti kasvoi 16,9 prosentilla ja voitot peräti 22-kertaistuvat. Erityisesti televisioiden osalta Sony on ottamassa kiinni kilpailijoitaan. Yhtiön litteäpaneeliset Bravia-televisiot ovat menestyneet hyvin.
Myös elokuvapuolella yhtiöllä menee tällä hetkellä kohtalaisen hyvin. Viime vuonna ilon aihetta antoi hyvin menestynyt James Bond -elokuva Casino Royale, ja kuluvan vuoden tulosta parantaa varmasti valkokankaiden jättimenestys Spider-Man 3.
Sony on yhä toipumassa vuoden 2003 katastrofituloksesta, joka veti koko Japanin pörssin syöksyyn. Meno näyttääkin hyvältä, ja yhtiön tuloksen uskotaan parantuvan taas ensi vuonna.
Lähde:
New York Times

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.