Ensimmäinen P2P-piraatti tuomittu uuden tekijänoikeuslain mukaan

Ilkka Ketola
16. toukokuuta, 2007 12:27

Rauman käräjäoikeus tuomitsi 32-vuotiaan euralaisen miehen sakkoihin ja korvauksiin tekijänoikeusrikoksesta ja -rikkomuksesta. Tuomio langetettiin miehen vuosien 2005-2006 aikana DirectConnect-vertaisverkossa jakamasta materiaalista. Kyseessä on ensimmäinen uuden tekijänoikeuslain mukaan langetettu tuomio.
Mies oli asettanut DC-vertaisverkkoon yleiseen jakoon lähes 4 000 musiikkikappaletta ja lähes 70 elokuvaa. Jaettu musiikki oli valtaosin kotimaista tuotantoa.
Tiedostoja oli ladattu lähes 1 200 gigatavua, mikä musiikiksi muutettuna vastaa ainakin 12 000 albumia. Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus TTVK vertaa tiedotteessaan tätä laskennallista lukua kultalevyn myyntirajaan, joka Suomessa on 15 000 myytyä albumia.
Käräjäoikeus tuomitsi miehen 40 päiväsakkoon, joista kertyi yhteensä 800 euroa. Lisäksi miehen maksettavaksi tulee vajaalla 7 000 eurolla oikeudenkäyntikuluja ja korvauksia oikeudenhaltijoille.
Tuomittu myönsi jakaneensa musiikkia, mutta kiisti tienneensä sen olevan lainvastaista. Hän ei omien sanojensa mukaan myöskään pyrkinyt hyötymään tai vahingoittamaan toiminnallaan.
TTVK:n lakimies Jaana Pihkala kertoo olevansa tyytyväinen tuomioon. "Käräjäoikeuden tuomio on selkeä viesti siitä, että tämän tyyppinen laittomuuksien harrastelu ei kannata, eikä sitä tulla jatkossakaan sietämään. Biisit, elokuvat ja pelit on syytä hankkia laillisesti", Pihkala toteaa TTVK:n tiedotteessa.
Kyseessä on ensimmäinen uuden Lex Karpelaksi ristityn tekijänoikeuslain mukainen rikostuomio. Vuoden 2006 alussa voimaan tulleen lain mukaan nettipiratismista voi seurata maksimissaan kahden vuoden vankeusrangaistus, vaikka tekoon ei liittyisi hyötymis- tai ansiotarkoitusta.
Lähde:
TTVK

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.