YouTube poistaa Thaimaan kuningasta loukkaavat videot

Kaarlo Räihä
12. toukokuuta, 2007 18:42

YouTuben ja Thaimaan hallituksen kuukauden kestänyt välienselvittely on nyt päätynyt Thaimaan hallituksen voittoon, kun YouTuben omistava Google päätti poistaa YouTubesta kaikki Thaimaan kuningasta loukkaavat videot.
Thaimaan viestintäministeri Sitthichai Pookaiyaudom sanoi saaneensa kirjeen Googlen varajohtaja Kent Walkerilta, jossa Walker sanoo Googlen poistavan kohua herättäneet videot YouTubesta. YouTubesta poistetaan kuitenkin vain kuningasta kritisoivat tai loukkaavat videot, joten Thaimaan hallitusta koskevat videot jäävät YouTubeen.
Viestintäministeri sanoi myös, että Thaimaan hallitus ei aio enää haastaa YouTubea oikeuteen, koska kohua herättäneet videot on poistettu YouTubesta. Viestintäministeri ei kuitenkaan paljastanut voivatko thaimaalaiset jatkossa käyttää YouTubea vai tullaanko YouTuben käyttäminen estämään myös tulevaisuudessa.
Thaimaan hallitus rupeaa kuitenkin etsimään henkilöitä, jotka laittoivat kuningasta loukkaavat videot YouTubeen. Jos kyseiset henkilöt oleilevat Thaimaassa ja heidät löydetään, voi heitä odottaa jopa 15 vuoden vankeustuomio, koska kuninkaan arvosteleminen on rikos Thaimaassa.
YouTuben ja Thaimaan hallituksen välinen vihanpito alkoi yli kuukausi sitten, kun YouTubeen ilmestyi ensimmäinen Thaimaan kuningasta loukannut video. Thaimaan hallituksen pyynnöistä huolimatta YouTube ei suostunut poistamaan videota ja pian YouTubessa oli useita samankaltaisia videoita. Thaimaan hallitus päätti tämän takia estää kansalaistensa pääsyn palveluun. Tämä herätti runsaasti keskustelua Thaimaan sananvapaudesta ja videopalveluiden sensuroinnista. YouTube ei kuitenkaan taipunut ja tämän viikon alussa Thaimaan hallitus uhkasi Youtubea oikeustaistolla, jos tilanne ei muutu paremmaksi.
Lähteet:
New York Times
Techtree

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.