Venäläisrehtorille sakot Microsoft-piraattien käytöstä

Ilkka Ketola
8. toukokuuta, 2007 7:19

Venäläinen oikeusistuin tuomitsi koulun rehtorin Microsoftin tuotteiden laittomien kopioiden käytöstä koulun koneilla. Rehtori joutuu maksamaan sakkoja puolen kuun palkkansa edestä.
Tuomittu rehtori, Alexander Ponosov, on syyttäjän mukaan loukannut Microsoftin omistusoikeuksia, kun hän antoi oppilaiden käyttää laittomia kopioita Microsoftin Windows-käyttöjärjestelmästä ja Office-ohjelmistosta. Luvattomia ohjelmia oli 12:lla tietokoneella.
Uralin vuoriston kupeessa olevan Permin kaupungin rehtori Ponosov itse sanoi, ettei tiennyt ohjelmistojen olevan laittomia. Ohjelmat olivat valmiiksi asennettuja, kun alihankkija toimitti ne koululle. Venäjän televisio on esittänyt Ponosovin Goljatia vastaan taistelevana Daavidina, jonka vastassa on oikeusjärjestelmä ja monikansalliset yhtiöt.
Maanantaina Ponosov kertoi Reutersille, että hänet on todettu syylliseksi ja tuomittu maksamaan 5&nsbp;000 tuhannen ruplan (n. 140 euron) sakot. Ponosov totesi pitävänsä itseään syyttömänä ja valittavansa tuomiosta. Hän ei myöskään aio maksaa sakkoja, jotka ovat suuruudeltaan n. puolet hänen kuukausipalkastaan.
Oikeuden uuden päätöksen mukaan Ponosov on aiheuttanut Microsoftille 266 000 ruplan (7 600 euron) vahingot.
Venäjän presidentti Vladimir Putin pitää tapausta täytenä hölynpölynä, ja Neuvostoliiton entinen presidentti Mihail Gorbatshov jopa vetosi Bill Gatesiin, jotta tämä puuttuisi tapauksen käsittelyyn.
Helmikuussa paikallinen tuomioistuin hylkäsi tapauksen, sillä se piti Microsoftille aiheutuneita vahinkoja mitättöminä. Ponosov kuitenkin valitti päätöksestä, sillä häntä ei oltu todettu syyttömäksi. Myös syyttäjä valitti tuomiosta, ja tapaus palautui oikeuden käsittelyyn.
Oikeustapauksen voittanut Microsoft muistuttaa, etteivät he halunneet tapausta käsittelyyn. "Meidän intresseihin ei kuulu haastaa kouluja ja opettajia oikeuteen, vaan auttaa oppilaita hankkimaan 2000-luvulla tarpeellisia teknologiataitoja", Microsoft toteaa lausunnossaan.
Toisin sanoen Microsoft hyväksyy tietynlaisen piratismin, sillä tällä tavoin tietokoneiden käyttäjät oppivat Microsoftin tuotteiden käyttäjiksi. Yhtiön johtoryhmän edustaja on jopa avoimesti myöntänyt asian.
Venäjää on painostettu kansainvälisesti kitkemään maassa rehottavaa piratismia sekä ohjelmistojen, elokuvien että musiikin osalta. Moskovan kaupoista Microsoftin Windows XP -käyttöjärjestelmän saa noin viidellä eurolla.
Lähde:
Yahoo

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.