Thaimaa haastamassa YouTuben oikeuteen

Kaarlo Räihä
8. toukokuuta, 2007 13:58

Thaimaan ja YouTuben aiempi kärhämä näyttää muuttuvan oikeustaisteluksi, kun Thaimaan hallitus on uhannut haastaa YouTuben oikeuteen. "Harkitsemme oikeustoimia kyseistä sivustoa vastaan" kommentoi Thaimaan viestintäministeriön edustaja Vissanu Meeyo tämänhetkistä tilannetta.
Thaimaan hallitus ei ole mielissään YouTubessa olevista videoista, jotka loukkaavat Thaimaan kuningas Bhumibol Adulyadejia. Monissa maailman maissa videot ovat kuitenkin täysin laillisia, mutta Thaimaassa kuninkaan arvosteleminen on rikos, josta voi saada jopa 15 vuoden vankeustuomion. Tämän takia videot eivät ole hyväksyttäviä Thaimaassa ja YouTuben käyttäminen Thaimaassa on estetty tämän seurauksena. Thaimaalaiset voivat kuitenkin katsella YouTuben sisältöä välityspalvelimien avulla.
Metakan nostaminen videoista kerää kuitenkin negatiivista huomiota valtiolle, sillä oikeudenkäynnistä uutisointi kasvattaa loukkaavien videoiden katsojamääriä ja samalla se tuo esiin Thaimaan ongelmat sananvapauden kanssa.
YouTuben kannalta tilanne on jälleen ikävä. YouTube on viime aikoina ollut huomattavan usein otsikoissa oikeusjuttujen tai potentiaalisten oikeusjuttujen takia. Tämän vuoksi YouTube on saanut uuden SueTube-lempinimen. Vaikka YouTube ei ole netin ainoa videopalvelu, on se otollinen kohde oikeusjutuille suosionsa ja Googlen taloudellisen tuen takia.
Lähteet:
PhysOrg.com
The Washington Post

Lue myös nämä
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.